fallback

Том Палмър: Санкциите срещу Русия няма да сработят

Политиката на безкрайни лесни пари в САЩ е голяма грешка, заяви още старши сътрудникът в Cato Institute пред Bulgaria On Air

11:23 | 28.10.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Не одобрявам подхода на Запада по налагане на санкции спрямо Русия по няколко причини, тъй като са доказали, че не работят. САЩ наложиха санкции на Куба преди много години. И разбира се знаем, че Фидел Кастро не беше свален, нали така? Нямаха никакъв ефект.

Това заявява в интервю за Bulgaria On Air Том Палмър, старши сътрудник в Cato Institute и изпълнителен вицепрезидент по международните програми на Atlas Network. Той бе в София за участие в регионалната конференция на European Students for Liberty (ESFL) за Югоизточна Европа.

По думите му единственото, което санкциите на САЩ срещу Хавана са постигнали е било заздравяване на комунистическия режим в островната страна.

"Историята на санкциите е история на провалите. Винаги. Налагат ги, за да накарат хората да се почувстват добре: "О, ние направихме нещо". Но санкциите няма никакво положително въздействие", коментира Палмър.

Според старши сътрудника в Cato Institute далеч по-добро решение би било да се премахнат визовите режими и да се даде възможност на руснаци и украинци да посещават Западна Европа и Америка свободно.

"Те трябва да могат да пътуват свободно. Нека дойдат и да видят как е тук. Мисля си че посоката, поставена от налагането на санкции е много негативна, много, много негативна. Не я поддържам. Вместо това бих се радвал да видя свободен визов режим", отбелязва той.

Палмър коментира и икономическата ситуация в САЩ, които в момента се радват на относително добри икономически данни и подем на фондовите пазари. Същевременно обаче интервенциите на властта в икономиката се засилват, което е и една от причините страната да губи позиции в повечето международни изследвания за икономическа свободата.

"Мисля, че Съединените щати от едно известно време се движат в грешна посока, някъде от около 30 години. В сферата на международните интервенции има прекалено много външни военни намеси. Това има изключително много негативни последици, една от които са неудържимите харчове, а другата – многото жертви, които дадохме. Погледнете и фискалната страна: правителството харчи все повече и повече. И това не може да продължава вечно. Така че САЩ са тръгнали по грешен път по много направления", отбелязва Том Палмър.

"Много по-добър пример, според мен е Канада. Погледнете на север от Съединените щати. Канадците осъзнаха, че правителствените харчове са несъстоятелни преди няколко години. И те успяха доста успешно да контролират държавните разходи и да намалят правителствения дълг. САЩ трябва да погледнат на север в търсене на по-добър пример", допълва той.

"Политиката на безкрайни лесни пари е голяма грешка и просто подготвя сцената за следващата криза. Наскоро Fannie May – федералната национална ипотечна асоциация, обяви, че ще става все по-лесно да се заемат пари, за да се купи къща, посредством по-ниски първоначални вноски, по-леки условия и т.н. Именно това е основната причина за проблема. Ако аз ви кажа да лекувате зависимостта си към алкохола, изпивайки още една бутилка водка, това няма да ви помогне. Трябва да се обърне внимание на фундаментите. Цените трябва да се оставят да достигнат пазарните си нива, а паричната система следва да е базирана на принципа на стабилните пари, което означава неинфлационна парична политика", заявява още той.

Цялото интервю с Том Палмър може да намерите на сайта на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:40 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още