IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Actavis става най-голямата фармацевтична компания по капитализация в света

Придобиването на Allergan ще увеличи стойността на Actavis до 100 млрд. долара от близо 5 млрд. долара към края на 2009 г.

17:20 | 18.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Actavis става най-голямата фармацевтична компания по капитализация в света

За пет години Actavis не само че се промени значително като производител на генерични лекарства, но се превърна и в една от най-големите 10 фармацевтични компании в света по размер на пазарната капитализация. Това се случва, след като компанията набра впечатляваща скорост в сключването на сделки, особено след споразумението за закупуване на Allergan Inc. за 66 млрд. долара, пише Bloomberg.

Сега компанията прогнозира печалба на една акция от 25 долара през 2017 г., или 84% повече от оценките на анализаторите за тази година. Actavis възнамерява да съкрати годишни разходи за 1,8 млрд. долара и да използва силата на продажбите си, като извлече повече от продуктите на Allergan.

Придобиването, обявено на 17 ноември, ще увеличи стойността на Actavis до 100 млрд. долара от близо 5 млрд. долара към края на 2009 г. Лекарствата на Allergan дават на Actavis достъп до офталмологичния пазар и по-голям размах на дерматологичния пазар, с което се разширява продуктовата гама.

„Сделката ще е най-добрата в моята кариера“, коментира главният изпълнителен директор на Actavis Брент Сандърс. „Размерът никога не бе цел и не остава цел.“

За да сключи сделката, Actavis трябваше да даде по-добра оферта от враждебната на Valeant Pharmaceuticals International, подкрепена от инвеститора Бил Акман. От Valeant коментираха, че не могат да предложат толкова висока цена, каквато плаща Actavis.

Трансакцията, която е най-голямата във фармацевтичната индустрия от началото на годината, се осъществява на фона на един от най-оживените пазар на сливания и придобивания в историята на сектора. Компаниите се състезават за привлекателни активи, за да си набавят липсващите им най-продавани продукти, като същевременно намерят начини да спестят разходи и данъци.

Actavis ръководи промяната в сектора, след като самата компания се промени редица пъти – от глобална компания, когато Watson Pharmaceuticals Inc. закупи Аctavis Group hf и смени името й през 2013 г., до покупката на Warner Chilcott Plc. с цел промяна на седалището си, за да намали данъчната тежест. Брент Сандърс пое ръководството, след като през февруари Actavis купи Forest Laboratories Inc.

Чрез Allergan продуктите на Actavis в Северна Америка ще формират 52% от общите приходи на компанията спрямо 13% през 2013 г.

Ако сделката с Allergan се осъществи, самият Сандърс ще приключи сделки на стойност 99 млрд. долара в своята кариера, която датира от 2010-2013 г., в който период ръководеше Bausch & Lomb Inc. Allergan е третата придобивка на Сандърс в петте месеца, в които той ръководи Actavis.

Планираните съкращения за 1,8 млрд. долара на година включват по 400 млн. долара по-малко разходи за научна и развойна дейност и маркетинг. Компанията ще освободи служители, макар че Сандърс поясни, че броят им ще стане ясен на по-късен етап.

Натискът върху Сандърс е по отношение на поставените цели за ръста на печалбата и за спестяването на разходи. Компанията очаква 10-процентен ръст на продажбите през 2017 г. Ако той успее да постигне целта, акциите на Actavis ще струват 330 долара, изчислява Аарън Гал от Sanford C. Bernstein & Co. Сега те се търгуват по 247,94 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още