IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сагата за придобиването на производителя на ботокс Allergan се заплита

Компанията е отказала оферта на Actavis, за да се опита да придобие Salix Pharmaceuticals

15:42 | 23.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Valeant Pharmaceuticals от месеци се опитва да придобие&nbsp;Allergan. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Valeant Pharmaceuticals от месеци се опитва да придобие Allergan. Снимка: Ройтерс

Въртележката на сливанията във фармацевтичната промишленост продължава да се върти. Намиращият се в центъра на враждебно поглъщане производител на ботокс Allergan е отхвърлил ново предложение, за да насърчи в замяна свой план за поглъщане на конкурент, пише Wall Street Journal, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.

Allergan, които в продължение на месеци се отбранява срещу враждебно придобиване за 53 млрд. долара от страна на конкурента Valeant Pharmaceuticals, е отказал също и предложение на фармацевтичната компания Actavis. Вместо това компанията се намирала в напреднали преговори за придобиване на Salix Pharmaceuticals за повече от 10 млрд. долара.

Сделката може да бъде обявена още в края на седмицата или в началото на следващата седмица, но е възможен и провал на преговорите, пише WSJ. Едно възможно поглъщане на Salix може да послужи като "отрова" за нападателя Valeant, защото това би могло да направи Allergan твърде голяма или твърде сложна за поглъщане, счита мениджмънтът на Allergan.

Salix от своя страна всъщност вече постигна споразумение за сливане с дъщерното дружество на италианската Cosmo Pharmaceuticals, като се очаква заради данъчни облекчения новата компания да е със седалище в Ирландия. Въпреки това обаче сливането е заплашено от провал заради акционерите на Salix. А едно евентуално споразумение с Allergan ще спре сделката с Cosmo окончателно.

Actavis е представила своята изцяло кешова оферта за придобиване на Allergan през миналия месец, съобщава информиран източник. Точната сума не е известна, но е вероятно да е в близост до текущата пазарна стойност на компанията от над 50 млрд. долара. Както твърди информаторът, Allergan е отказал офертата, за да се съсредоточи върху сделката със Salix.

През последните години базираната в Ирландия Actavis се разви от малък производител на генерични лекарства в голяма фармацевтична компания, по-специално и заради оценената на 25 млрд. долара сделка за Forest Laboratories през юли. Въпреки първоначалния отказ, компанията остава заинтересована от сделка за Allergan - но само на приятелска основа. Част от споразумението предвижда да не бъдат засегнати инвестициите в научни изследвания и развойна дейност. За разлика от това Valeant сигнализира, че в случай на успех на сделката планира да намали този бюджет.

Allergan вероятно ще бъде в състояние да купи Salix и да остане независима. Ако компанията плати за сделката в брой, ще избегне гласуването на акционерите.

Както и да завърши тази сделка, съобщенията за нея се очаква да влошат отношенията между Allergan и Valeant. Атмосферата така или иначе е отровена, пише WSJ. Компаниите се борят публично и пред съда, откакто Valeant заедно с активиста инвеститор Уилям Акман представи враждебна оферта през април. Акман ръководи хедж фонда Pershing Square Capital Management, който притежава 9,7% от Allergan.

Акман и Valeant свикват събрание на акционерите през средата на декември, на което акционерите ще гласуват за премахването на част от мениджмънта под ръководството на изпълнителния директор Дейвид Пьот. Акман и Valeant планират да назначат едно "по-управляемо" ръководство. Те са спечелили вече подкрепата на 35% от акционерите за провеждане на събранието, но ще имат нужда от най-малко още 15%, за да спечелят вота срещу сегашното управление.

От своя страна Allergan се оплаква пред съда срещу 9,7%-ния дял на Pershing Square. Производителят на ботокс обвинява Акман, че при придобиването на този дял е нарушил правилата за търговия с вътрешна информация.

Едно евентуално сливане на Valeant с Allergan би помогнало на канадската компания, която от 2010 г. се намира в период на активни придобивания, да се превърне в един от водещите пет играчи по пазарна капитализация в сектора към 2016 г., каквито са амбициите, заявени от главния ѝ изпълнителен директор Майкъл Пиърсън. Тази стъпка представлява и поредното раздвижване във фармацевтичния бранш, започнало през 2011 г. и достигнало пика си през април с мерки, предприети от компании като Pfizer, GlaxoSmithKline (GSK) и Novartis, отбелязва Bloomberg.

По данни на агенцията само за последните няколко месеца в сектора са се случили придобивания и сливания на стойност 141 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още