fallback

Отливът на капитал от основния фонд на Pimco се засили през декември

Инвеститорите са изтеглили 19,4 млрд. долара от Total Return Fund - това е третият най-голям месечен отлив за годината

14:43 | 03.01.15 г.

Сянката на Бил Грос продължава да тежи над Pacific Investment Management Co. (Pimco), пише Wall Street Journal.

Гигантският мениджър на облигационни фондове разкри в петък рязък скок в изтичането на капитали от основния му фонд, управляван преди от Бил Грос, който напусна внезапно в края на септември. Клиентите на фонда са изтеглили през декември 19,4 млрд. долара от фонда Pimco Total Return fund, над два пъти повече от изтеглените през ноември средства в размер на 9,5 млрд. долара.

Новият отлив все пак е по-скромен в сравнение с изтеглените през септември и октомври 23,5 млрд. и 27,5 млрд. долара съответно, когато инвеститорите реагираха на присъединяването на Грос към Janus Capital Group Inc., конкурентна инвестиционна компания.

Общите активи в Total Return fund, който Грос управляваше в продължение на 27 години, са намалели до 143,4 млрд. долара от 162,8 млрд. долара през ноември.

Отливът през декември сочи, че базираната в Калифорния компания все още не е успяла да остави в миналото бягството на инвеститорите в резултат на месеците вътрешни борби и напукането на съоснователя й в края на септември. Pimco, подразделение на германския застрохаветал Allianz SE , се раздели също с главния си изпълнителен директор Мохамед ел-Ериан миналата година след противоречия с Грос.

Отливът на средства от Total Return fund се очаква да варира през различните месеци, но в началото на декември един от трите нови мениджъри на фонда Скот Матър заяви, че фирмата е отминала „рязката инстинктивна реакция по отношение на потоците, която бихте очаквали”.

В петък говорител на Pimco заяви, че темпът на изтегляне на средства през декември е занчително под пика от септември и началото на октомври. Бил Грос напусна Pimco на 26 септември.

„Мисля, че преодоляха най-тежкия етап от бурята”, коментира Джеф Тйорнехой, директор проучвания в Lipper. „Сега става въпрос за това да убедят повече хора да се присъединят към фонда, отколкото го напускат.”  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още