fallback

Лагард: Фед ще вдигне лихвите още в средата на годината

Това би било добра новина, тъй като ще покаже, че заетостта расте, а безработицата пада, смята ръководителят на МВФ

21:57 | 22.01.15 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Генералният директор на МВФ Кристин Лагард очаква Федералният резерв на САЩ да повиши лихвите още в средата на тази година, а не в края, както очакват пазарите. Лагард говори по време на Световния икономически форум в Давос.

Фактът, че Фед ще го направи е добра новина сама по себе си, защото показва, че две неща вървят в правилната посока - заетостта расте, а безработицата пада. Инфлацията дава малки признаци на движение нагоре, в правилната посока.

Така че при тези два индикатора, които са изключително добре свързани и посочени от председателя на Фед Джанет Йелън, която свърши страхотна работа в комуникацията и посочването на пазарите на правилните очаквания, смятам, че това е добра новина, каза Лагард.

Последиците от нея ще бъдат друго нещо. Ясно е, че ще има странични ефекти, ще има и волатилност в резултат на това, неизбежно е, посочи ръководителят на МВФ.

Но самото повишение на лихвата е добър признак и показател, че икономиката на САЩ расте, намалява безработицата и че ценовите очаквания са повишени, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:44 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още