fallback

Бил Гейтс: Ниските лихви са предпоставка за проблеми с ливъриджа и балоните

Евтините пари са крайно необичайни в световен мащаб и не трябва да продължават, посочи съоснователят на Microsoft

19:08 | 04.05.15 г. 5

Загрижен съм за негативните последици от продължаващите ниски лихвени проценти не само в САЩ, но и по света. Това заяви в интервю за CNBC в понеделник съоснователят и председател на Microsoft Бил Гейтс.

"Средата с ниски лихвени проценти е крайно необичайна в световен мащаб. Това наистина не трябва да продължава", каза Гейтс. "Тя създава проблеми от гледна точка на ливъриджа и балоните. Но как можем да се измъкнем от нея, без да се създаде известно икономическо сътресение? Би било, но много трудно".

Федералният резерв на САЩ се намира в трудна ситуация, защото централните банки в Европа продължават да разхлабват монетарната си политика, докато Фед обмисля покачване на ставките, каза Гейтс. "В резултат хората очакват САЩ да предприемат нещо за излизане от тази ситуация".

Гейтс се присъедини към мнението на председателя и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет и заместник-председателя на фонда Чарли Мънгър след годишната среща на акционерите в събота.

"Ниските лихвени проценти влияят на пазара на недвижими имоти по особено голям начин", каза Бъфет. "И вие може да разбере защо - можеш да вземеш пари по-евтино, ако искаш да финансираш нещо".

Уорън Бъфет добави: "Това промени стойностите на недвижими имоти драстично в тази страна. А това е може би промени и акции доста драматично".

"Аз имам дълбоко подозрение за печатането на пари и хвърлянето им наоколо, вместо печатането на пари и изграждането на инфраструктура и други", посочи пък Чарли Мънгър. "Всички разчитат твърде много на тези парични машинации".

Много пазарни наблюдатели продължават да очакват, че Централната банка на САЩ ще предприеме покачване на лихвените ставки – първото от кризата от 2008 г., през септември или най-късно декември тази година. Според немалък брой експерти обаче институцията може да подходи по съвсем друг начин, като сред залозите присъства дори и пускането на нов кръг количествени улеснения с оглед на рядкото поскъпване на долара в последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още