fallback

Wall Street очаква речта на Джанет Йелън*

Анализаторите прогнозират слаби обороти днес поради дългия уикенд, посветен на честването на Деня на загиналите във войните на 25 май

17:17 | 22.05.15 г. 4
Автор - снимка
Създател

Американските акции стартират сесията в петък с незначителни отклонения. Инвеститорите осмислят данните за инфлацията през април в очакване на речта на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,1% до 18 267,65 пункта. Широкият индекс S&P 500 е без промяна при 2 131 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite печели само 0,21% до 5 101,31 пункта.

През април темпът на ръст на инфлацията се забавя до 0,1% на месечна база след повишението от 0,2 на сто през март, показват актуалните данни на Министерството на труда на САЩ. На годишна база има дефлация от 0,2% при такава от 0,1% през март.

Данните са важни, тъй като се очаква инфлацията да продължи да бъде ниска, докато същевременно Фед търси сигнали за нейното покачване.

„Смятам, че цифрите не са впечатляващи“, коментира главният стратег на TD Ameritrade Джей Джей Кинахън. „Но когато индексите са на рекордни върхове, дори и невпечатляващите цифри не са извинение за разпродажби.“

Очакванията са, че днес, в навечерието на дългия уикенд поради честването на Деня на загиналите във войните на 25 май, оборотът ще бъде нисък спрямо обичайното, но инвеститорите очакват изявлението на председателя на Фед Джанет Йелън, което ще бъде в 20 часа българско време.

Акциите на HP поскъпват с 5,2% до 35,59 долара за брой, след като компанията изненада приятно с нетната си печалба и въпреки незадоволителната прогноза за текущото тримесечие. Инвеститорите приветстват и по-ниските разходи по отделянето на бизнеса с компютри и принтери в две отделни компании.

На борсата в Торонто капитализацията на BlackBerry расте с 2,47% до 12,85 канадски долара за акция, след като компанията оповести, че ще закупи обратно 2,6% от акциите си в обращение, за да смекчи потенциалния негативен ефект от предложените книжа на служителите.

Книжата на Foot Locker поскъпват с 1,4% до 64,9 долара за брой. Приходите и продажбите на търговеца на дребно се оказаха над прогнозите на анализаторите. Освен това първото тримесечие се оказва най-печелившото за Foot Locker.

На пазарите на суровини към момента фючърсите върху суровия петрол с доставка през юли губят 1,25 долара до 59,47 долара за барел. Контрактите върху златото поевтиняват с 1 долар до 1 203,10 долара за тройунция.

Доларът поскъпва минимално спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните щатски облигации, която се използва при определяне на лихвите по ипотеките и други потребителски кредити, кръжи около 2,21 на сто, а тази по 2-годишните расте до 0,61 на сто.

* Информацията е актуална към 17:07 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:53 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още