fallback

Марк Фабер очаква четвърти кръг количествени улеснения от Фед

Когато гледам целия финансов сектор, имам чувството, че съм на Титаник, коментира известният с мрачните си прогнози инвеститор

10:56 | 05.06.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Въпреки че част от данните за икономиката на САЩ предполагат, че икономиката е готова за нормализиране на курса на паричната политика, инвеститорът Марк Фабер смята, че Федералният резерв ще трябва да стартира нов четвърти кръг по ред количествени улеснения, пише CNBC.

„Когато гледам целия финансов сектор, имам чувството, че съм на Титаник. Борим се за шезлонгите, т.е. активите, които се представят най-добре, и се борим за най-добрите маси в балната зала, но мисля, че е най-добре да намерим безопасните лодки и стълби, защото смятам, че един ден финансовият сектор ще се спука“, заявява пред CNBC авторът на изданието „Gloom, Boom & Doom”.

Фабер, който е известен с мрачните си коментари, прави изказването само дни, след като Фед публикува своята Бежова книга. В изданието се посочва, че икономическата активност се разширява със „слабо“ до „умерено“ темпо през последните няколко месеца.

Данните за второто тримесечие издават по-бавно възстановяване на американската икономика в сравнение със същия период на миналата година. На това мнение е членът на Фед Даниел Таруло, който смята, че въпросителните тази година са повече в сравнение с тези през минала. Коментарите му идват след спада на щатския БВП с 0,7% през първото тримесечие.

„Всички централни банки са нагазили до ушите в калта, че според мен те ще продължават да купуват активи“, категоричен е Фабер.

Освен това той счита, че основният проблем, който подкопава икономическия растеж, е липсата на достъпност в големите градове.

„Цените скочиха толкова много, че редица градове в САЩ и Европа вече не са достъпни. Това, което правят хората, е да харчат пари, но не излизат често. Те излизат само веднъж през седмицата.“

Според Фабер тези проблеми не са присъщи само за САЩ.„Не виждам голямо икономическо възстановяване никъде“, отсича той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:00 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още