fallback

САЩ са готови да приемат повече сирийски бежанци

Испания обяви, че е готова да приеме бежанците, предвидени в квотата на ЕК за страната

23:09 | 09.09.15 г. 9

Съединените щати са готови да приемат повече сирийци, бягащи от войната в родината им, заяви американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от Ройтерс.

Белият дом заяви, че е започнал да разглежда възможностите за оказване на помощ на сирийските бежанци. Американският президент Барак Обама пък смята, че САЩ имат морална отговорност да помогнат за справяне с бежанската криза в момента.

Същевременно Дания обяви, че е готова да приеме 2800 от всичките 160 хил. бежанци, които в момента се намират в Италия, Гърция и Унгария, за които Европейският съюз (ЕС) настоява да бъдат прехвърлени в други страни. Новината разкри премиерът Ларс Льоке Расмусен, цитиран от ТАСС.

По-рано днес председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер обяви план, който не предвижда квота за Дания, защото страната се присъедини към ЕС при специални условия и не е включена в част от общите политики.

От неделя досега в Дания от Германия влязоха около 3000 бежанци, предимно от Сирия и Ирак, посочва Расмусен. По думите му “Дания вече е преизпълния своя дълг” по приемането на бежанци.

“Сега настъпи време и други държави да поемат отговорност”, коментира той.

Датският премиер акцентира върху необходимостта от разработването на механизъм за връщане на бежанци от Европа в родните им държави. Според ТАСС в продължение на години Дания е приемала повече бежанци на глава от населението в сравнение с другите страни от ЕС.

От своя страна австрийските власти днес затвориха път в източната част на страната именно заради бежанци. Те спряха трафика по национален път Б-10 заради група от около 800 души, дошли от Сирия. Бежанците са се насочили от Унгария към Виена, като предстои да бъдат изпратени с влак в австрийската столица, откъдето ще продължат към Германия.

Испания обяви, че ще приеме бежанците, предвидени в квотата на ЕК за страната. Новината беше съобщена от вицепремиера Сорая Саенс де Сантамария, която подчерта, че Испания ще работи не само за приема на бежанците, но и за интегрирането им в страната в средно- и дългосрочен план.

Управляващата Народна партия се договори с опозицията в бюджета за 2016 г. да бъдат предвидени още 200 млн. евро, които да отидат в помощ на бежанците.

Съгласно квотите Испания трябва да приеме общо 19 219 бежанци.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:25 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още