fallback

Графика на деня: Възстановява ли се наистина икономиката на САЩ?

Въпреки че не повиши лихвените проценти през септември, Фед заяви, че икономиката се възстановява, но не това сочат данните

13:38 | 05.10.15 г. 15
Автор - снимка
Редактор

Според Джанет Йелън, гуверньорът на Федералния резерв на САЩ (Фед), все още съществува възможност за повишаване на лихвените проценти през 2015 г. Макар да се предполагаше, че увеличаването им може да се случи още през септември, то беше отложено заради разпродаването на световните пазари през август, волатилността в Китай, слабите резултати от пазара на труда в САЩ и редица други фактори, коментира VisualCapitalist.

Въпреки че Фед продължава да забавя тази идея, той все още твърди, че САЩ е по средата на продължаващото възстановяване. Има само един проблем: положението става по-лошо за милиони от най-бедните американци в сравнение със ситуацията от преди кризата.

Вярно е, че най-богатите 10% от американците най-накрая отчитат повишаване на доходите на домакинствата си над нивата от 2007 г. Вярно е още, че медианните приходи са се „възстановили“ от най-лошите си нива сред катастрофата през 2008 г. Медианно те са били с 8,1% по-зле през 2011 г. в сравнение с 2008 г., а сега са с 6,5% по-зле, сочат последните данни за 2014 г., публикувани от Бюрото за преброяване на населението на САЩ през миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:08 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още