IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният долар натежа върху резултатите на Johnson & Johnson

Компанията отчете по-ниски продажби и печалба за третото фискално тримесечие

19:52 | 13.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Johnson & Johnson (J&J) отчете по-ниски продажби и печалба за третото фискално тримесечие, най-вече заради силния долар - фактор, който компанията очаква да продължи да засяга резултатите ѝ, пише Wall Street Journal.

Освен това Johnson & Johnson обяви, че планира да изкупи обратно акции за 10 млрд. долара, или около 3,7% от акциите ѝ в обращение. Въпреки това главният финансов директор Доминик Карузо обясни пред анализаторите и инвеститорите, че J&J разглежда възможностите за потенциални придобивания, а размерът на компаниите не е фактор.

Той коментира и скорошните критики към ценообразуването на лекарства в САЩ, което според анализаторите е допринесло за спада на цените на акциите фармацевтичните и биотехнологичните компании на фона на опасенията от правителствени мерки.

Но Карузо не гледа толкова сериозно на тази заплаха, посочвайки, че политиците не са постигнали консенсус за това как да ограничат нарастването на цените на лекарствата, като същевременно продължат да насърчават откриването на нови лекарства.

Карузо посочва, че J&J е “много отговорна към цените на лекарствата си”. Те са базирани на данните, отразяващи ползите, които въпросните лекарства носят на пациентите, както и на спестените медицински разходи.

“Смятаме, че истинският отговор на тази дилема е да се наблюдава и осигуряват базирани на резултатите показатели, а не просто да се фокусираме върху цената”, допълва Карузо.

Около половината от продажбите на Johnson & Johnson са в чужбина, което направи резултатите ѝ уязвими от силния долар и забавянето на растежа на развиващите се пазари.

Компанията обяви, че приходите ѝ са се свили със 7,4% през третото тримесечие до 17,10 млрд. долара. Печалбата пък е спаднала с 29,3% спрямо същия период година по-рано, достигайки 3,36 млрд. долара. Печалбата на акция е спаднала до 1,20 долара от 1,66 долара.

Отвъд силния долар резултатите на компанията са засегнати от други фактори, включително по-високите разходи за маркетинг и проучвания. В сравнение с третото тримесечие на миналата година, през това има спад в продажбите на лекарството за хепатит C - Olysio. То беше одобрено за продажба през 2013 г. и донесе около 7% от всички фармацевтични продажби на J&J миналата година.

Въпреки разочароващите данни за приходите, компанията повиши прогнозата за годишната си печалба до 6,15 - 6,20 долара на акция, като се изключат някои елементи. Предишната прогноза беше за 6,04 - 6,19 долара на акция
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още