IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на Johnson & Johnson скочи с 59%

Въпреки по-скъпия долар компанията изненада приятно анализаторите основно заради по-високите приходи от продажби на фармацевтични продукти

17:05 | 14.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Johnson & Johnson (J&J) изненада приятно с финансовите си резултати за третото тримесечие. Въпреки по-скъпия долар те растат с 59% основно заради по-високите приходи от продажби на фармацевтични продукти и търсенето на ново лекарство против хепатит С, предава Wall Street Journal. Според Ройтерс обаче търсенето на медикамента ще спада заради конкуренцията на по-силно и по-ефикасно комбинирано лечение.

J&J, която произвежда различен набор от продукти за здравето, измежду които лекарства, медицински устройства и шампоани, увеличава печалбата си през тримесечието до 4,75 млрд. долара, или до 1,66 долара на акция за година. Чистата печалба на акция скача с 10,3 на сто до 1,50 долара. Анализатори очакваха тя да е в размер на 1,45 долара за акция. С това американският концерн надмина пазарните очаквания за 15-и пореден път. 

Финансовият резултат на компанията през третото тримесечие на 2013 г. бе в размер на 2,98 млрд. долара, или 1,04 долара на акция. Тогава обаче J&J извърши извънредни разходи, свързани както със съдебни спорове, така и със сливания.

Изключвайки еднократните ефекти, печалбата на една акция възлиза на 1,50 долара от 1,36 долара. Анкетираните от Thomson Reuters анализатори очакваха печалба от 1,45 долара на ценна книжа.

Приходите от продажби на компанията скачат с 5,1% до 18,47 млрд. долара, задминавайки прогнозите на експертите за приходи за 18,38 млрд. долара. Само приходите в потребителския сегмент намаляват с 0,6% на годишна база до 3,6 млрд. долара. Понижението се дължи на негативните валутни изменения и на бизнеса със санитарна защита в Северна Америка, който J&J продаде.

Сегментът за медицинско оборудване, към който се причислява звеното Synthes, реализира с 5,2% по-ниски приходи до 6,6 млрд. долара. Приходите от продажбата на фармацевтични продукти се увеличават с 18% до 8,3 млрд. долара заради голямото търсене на лекарството против диабет Invokana и медикамента за лечение на псориазис Stelara. Отделно продажбите на лекарството против хепатит С Olysio намаляват до 796 млн. долара през третото тримесечие от 831 млн. долара, колкото бяха през второто.

J&J повишава прогнозата си за печалбата на една акция за тази година – от 5,92 долара до 5,97 долара спрямо предходния интервал от 5,85 долара до 5,92 долара, който компанията обяви през юли.

Към 16:50 часа българско време на Wall Street акциите на Johnson & Johnson поевтиняват с 2,04% до 97,10 долара за брой. 

В момента Johnson & Johnson се разделя с части от корпорацията с по-ниски ръстове и освен това възнамерява да засили програмата си за намаляване на разходите. За тази цел се предвижда и закриването на работни места. 

Продуктовата палитра на базираната в Ню Брунсуик компания варира от лекарства с рецепта през медицински устройства до бинтове и вода за уста с марката Listerine.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още