fallback

Бен Бернанке: Правителствата в САЩ и Европа прекалиха с бюджетните съкращения

Действията на политиците принудиха централните банки да прибегнат до екстремни парични стимули, казва бившият председател на Фед

10:23 | 27.10.15 г. 4

Западните политици очакваха прекалено много от централните банкери през последните няколко години, тъй като правителствата бяха обсебени от това да правят бюджетни съкращения. Това заяви бившият председател на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке в интервю за ВВС.

„Правителствата в САЩ, Великобритания и еврозоната се престараха със строгите мерки за икономии. Вследствие на това Федералният резерв, Английската централна банка и ЕЦБ бяха принудени да въведат екстремни парични стимули: понижаване на лихвените проценти до близо нулеви нива и печатане на пари чрез количествените облекчения – мнозина смятат такива мерки за опасни“, казва Бернанке. 

„Смятам, че политиците бяха прекалено много фокусирани върху краткосрочни бюджетни съкращения в САЩ, Обединеното кралство и Европа“, казва Бернанке.

„Много голяма част от тази тежест – да се създаде възстановяване – в крайна сметка се падна на централните банки... Централните банки се опитват да използват всички налични инструменти, за да постигнат целите на правителствата“, допълва бившият председател на Фед.

Бернанке беше начело на институцията при избухването на световната финансова криза през 2008 г. и по време на рецесията. Затова ВВС го определя като „най-влиятелния централен банкер на нашето време“.

Ако имаше по-балансиран микс между парични и фискални политики – говоря за САЩ, както и за Великобритания и Европа – централните банки щяха да действат по-малко“, казва Бернанке.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:10 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още