IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ продължават да са най-големият доставчик на оръжия в света

Международните продажби на САЩ са скочили с почти 10 млрд. долара през 2014 г.

12:48 | 27.12.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Продажбите на оръжия на САЩ извън страната са скочили с почти 10 млрд. долара през 2014 г., или с около 35%, макар че глобалният пазар на оръжията не отчита промяна, а конкуренцията сред доставчиците нараства, съобщава New York Times, базирайки се на нов доклад на Конгреса.

Американските постъпления от оръжия са нараснали до 36,2 млрд. долара през 2014 г. от 26,7 млрд. долара през предишната година в резултат на споразумения за няколко милиарда долара с Катар, Саудитска Арабия и Южна Корея. Тези и други сделки гарантират, че САЩ остават най-големият доставчик на оръжия в цял свят миналата година, контролирайки над 50% от пазара.

Русия е на второ място след САЩ с продажби за 10,2 млрд. долара спрямо 10,3 млрд. долара през 2013 г. Швеция заема трета позиция с продажби за около 5,5 млрд. долара, последвана от Франция с 4,4 млрд. долара и Китай с 2,2 млрд. долара.

Южна Корея, ключов съюзник на САЩ, е най-големият купувач на оръжия през 2014 г. с договори за 7,8 млрд. долара. През последните години страната е поставена под постоянно напрежение заради ядрената ѝ програма и други провокации на съседна Северна Корея. Повечето от покупките на Южна Корея за над 7 млрд. долара идват от САЩ и включват транспортни хеликоптери и свързана с тях подкрепа, както и съвременни безпилотни летателни средства за наблюдение.

Ирак следва Южна Корея с покупки за 7,3 млрд. долара, които имат за цел да изградят войската след оттеглянето на американските военни части.

Бразилия, друга развиваща се страна, изграждаща военната си сила, е трета със споразумения за оръжия на стойност 6,5 млрд. долара, основно на шведски летателни средства.

Според доклада на Конгреса общите световни продажби на оръжия са нараснали леко през 2014 г. до 71,8 млрд. долара от 70,1 млрд. долара през 2013 г. Въпреки този ръст докладът заключава, че „международният пазар на оръжия вероятно няма да се разрасне изобщо“ заради „по-слабото състояние на световната икономика“.

Това е втора поредна година, през която продажбите остават стабилни, което предполага, че пазарът е започнал да се възстановява след няколко години на екстремни колебания.

Липсата на разширяване на пазара е довела до по-голяма конкуренция сред доставчиците. Някои производители на оръжия са приели мерки като гъвкаво финансиране, търговски контрагаранции и споразумения за съпроизводство, за да се опитат да гарантират продажбите, се твърди още в доклада.

Въпреки конкуренцията докладът заключава, че САЩ вероятно ще остане основният доставчик на оръжия на развиващите се страни през следващите години.

Както и през предишните години основната част от оръжията са доставени от големи развити страни към развиващите се държави, възлизайки на 61,8 млрд. долара от всички покупки през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Знаме къде отиват.... ИДИЛ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Има ли някой представа, къде точно, в кои щатове са локализирани оръжейните предприятаия в САЩ?Производство за 10 милиарда.............не е шега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
"Това е втора поредна година, през която продажбите остават стабилни, което предполага, че пазарът е започнал да се възстановява след няколко години на екстремни колебания." По активно с регионалните конфликти , шантажите и заплахите ...бизнесът процъфтява !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още