IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият визов закон на САЩ ще затрудни пътуването и на европейци, и на американци

В четвъртък администрацията на Барак Обама затегна правилата за пътуване по отношение на Иран, Ирак, Сирия и Судан

15:18 | 22.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Администрацията на американския президент Барак Обама затегна правилата за пътуване по отношение на Иран, Ирак, Сирия и Судан, което обаче ще затрудни пътуването до САЩ и на някои европейци, коментира The Guardian.

Правилата, която влязоха в сила в четвъртък, въвеждат нови визови изисквания за лица с двойно гражданство и за всеки, който е пътувал до гореизброените страни през последните пет години. Много европейци могат да пътуват до САЩ без виза. Ако имат имат обаче двойно гражданство или са пътували до Иран, Ирак, Сирия или Судан, те ще трябва да си изкарат нови разрешителни за пътуване до САЩ.

Новите правила, въведени заради антитерористичния закон, приет през декември, са създадени, за да не позволят на радикализирани лица от чужбина да влязат в САЩ.

Ирански американци протестираха срещу закона, отбелязвайки, че заради него много от тях ще трябва да си изкарат визи заради правилата на Иран за гражданството (граждани на страната никога не могат да изгубят гражданството си) и реципрочните разпоредби в закона.

Гражданите на 38 страни, включително Обединеното кралство и Франция, могат да посещават САЩ до 90 дни без виза, освен ако нямат двойно гражданство с някоя от изброените страни. Министерството на вътрешната сигурност на САЩ заяви, че ще предлага изключения от визовите правила на база всеки отделен случай и представи списък с потенциални изключения за журналисти, хуманитарни работници, представители на правителството и „законни бизнес дейности“.

Разрешителните на лица с двойно гражданство от една от четирите страни ще бъдат отменени, заяви министерството. Някои лица вече имат забрана за влизане в САЩ.

Във вторник британско-ирански журналист, служител на ВВС, получи забрана да се качи на самолет за САЩ след промяната на визовия режим. Министерството на вътрешната сигурност заяви, че подобни пътници могат да получат нова виза след интервю в американско посолство или консулство.

Въпреки затоплянето на отношенията между САЩ и Иран държавният департамент все още вписва Иран заедно със Судан и Сирия като държавен спонсор на тероризма. Законът таргетира Ирак и Сирия, тъй като ИДИЛ се разполага на територията и на двете страни, а чужди бойци се борят заедно с джихадистки групи там.

Критиците на закона твърдят, че договорите за реципрочност между страните ще означават визови ограничения за някои американци, пътуващи до Европа, а законът подкопава дипломатическите усилия на Барак Обама спрямо Иран.

Американските законодатели създадоха новите визови изисквания след терористичните атаки в Париж и очевидно свързаната с ИДИЛ стрелба в Сан Бернардино, Калифорния. Френските власти са идентифицирали стрелците в Париж като предимно френски и белгийски граждани, които са пътували до Сирия, за да се бият там.

ФБР предположи, че стрелците в Калифорния, американец и пакистанската му съпруга, са се саморадикализирали в продължение на няколко години, като междувременно са се срещнали в Саудитска Арабия. Съпругата е влязла в САЩ с виза през 2014 г.

Министерството на вътрешната сигурност засега не отговаря на въпроси дали САЩ възнамерява да промени визовите изисквания за граждани на Саудитска Арабия и Пакистан или за хора, които са пътували до тези държави през последните години. Нито една от двете страни не е част от сегашната програма за визов режим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още