fallback

Рокфелер си взема сбогом с Exxon

Компаниите нямат основателна причина, за да продължават да търсят нови въглеводородни ресурси, смятат от Rockefeller Family Fund

17:04 | 24.03.16 г. 5
Автор - снимка
Създател

Семейство Рокфелер се разделя с инвестициите си, свързани с изкопаемите горива, а заедно с това и с вложенията си в петролния гигант Exxon.

Благотворителната организация Rockefeller Family Fund съобщи, че е продала дела си в групата. Също така възможно най-скоро ще бъдат продадени и участия в компании в сектора на добива на въглищата и извличане на петрол от катранени пясъци в Канада. Предвид екзистенциалната заплаха, пред която са изправени човечеството и естествената екосистема, за компаниите „няма основателна причина, за да продължават да търсят нови въглеводородни ресурси“, пояснява фондът в свое становище. Най-голямата петролна компания в САЩ очевидно се е опитвала в продължение на десетилетия да омаловажава рисковете от изменението на климата, добавя фондът. Прокуратурата на Ню Йорк води от края на миналата година разследване срещу Exxon. Петролната компания е обвинена, че е излъгала обществеността и инвеститорите за ефекта от промените в климата чрез манипулиране на свои резултати от проучвания. С решението си фондът се присъединява към по-големия Rockefeller Brothers Fund. Основаната също като благотворителна организация фондация вече обяви през септември 2014 г., че ще се раздели постепенно с инвестициите в изкопаеми горива. Решенията на основаните през 1940 и 1967 г. от членове на семействата фондове са забележителни най-вече заради историята на фамилията. Преди повече от век Джон Д. Рокфелер направи истинско състояние със Standard Oil, предшественик на Exxon. Той бе считан за един от най-богатите хора на новото време. Но в момента Family Fund Exxon попадна под критиката на редица анализатори, според които поведението на групата е „неморално“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още