fallback

САЩ поставиха под мониторинг пет страни с големи излишъци

Страната изрази притесненията си относно икономическата политика на въпросните държави

13:40 | 30.04.16 г. 23
Автор - снимка
Създател

САЩ изразиха притесненията си от икономическата политика на Китай, Япония, Корея, Тайван и Германия и ги поставиха под наблюдение, основно заради големите им излишъци, предава Ройтерс.

Това е първият път, в който американското Министерство на финансите прилага приетите от Конгреса по-рано тази година предложения, които предвиждат нови начини за справяне с потенциални нечестни парични практики.

Нито една от петте страни не отговаря на критериите, ето защо им е наложена мониторингова процедура. Тя се задейства, когато държавата има голям излишък в двустранната търговия със САЩ и провежда непрестанни едностранни интервенции на валутния пазар.

Министерството на финансите твърди, че внимателно ще следи икономическите тенденции и политиката по отношение на обменните курсове на валутите на петте държави.

В своя доклад за полугодието за икономическите и валутните политики на основните търговски партньори, Министерството на финансите не отбелязва големи партньори за валутни манипулатори. От години обаче САЩ призовават държавите с излишъци по текущата сметка да предприемат по-сериозни стъпки за засилването на отслабеното вътрешно търсене.

Търговията излезе на преден план като важна част от президентската кампания в САЩ, а част от водещите претендентите критикуваха някои страни за това, че са отслабили валутите си, за да насърчат износа. В доклада си Министерството на финансите посочва, че Япония, Корея, Китай и Германия имат значителен двустранен търговски излишък със САЩ.

Властите определят излишъка при търговията със САЩ като значителен, когато той надхвърля 20 млрд. долара. Що се отнася до излишъка по текущата сметка - когато той е над 3 на сто от БВП на съответната икономика.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:30 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още