fallback

Уилямс: Икономиката на САЩ е в добра форма

Според председателя на Фед за Сан Франциско ниската инфлация е най-големият проблем на централните банки

11:26 | 10.05.16 г. 11

Председателят на Федералния резерв за Сан Франциско Джон Уилямс заяви в отворена онлайн сесия с въпроси и отговори в понеделник, че американската икономика е в добра форма, а ниската инфлация е „най-големият проблем на централните банки днес“, съобщава Ройтерс.

Уилямс, централен банкер с центристки възгледи и поддръжник на председателя на Фед Джанет Йелън, потвърди позицията си по почти всички въпроси, свързани с политиката на Фед.

Той заяви, че лихвените проценти са ниски не само заради политиката на централната банка, но и заради застаряващото население и по-бавния растеж на производителността. Според него обаче банковата система е по-сигурна от преди финансовата криза.

Уилямс заяви още, че част от скорошното забавяне на растежа на производителността е отражение на по-силна икономика. Според него новата заетост се е засилила, но новите служители все още не знаят как да вършат работата си толкова ефективно, колкото старите.

Председателят на Фед за Минеаполис Нийл Кашкари пък даде сигнал, че подкрепя внимателния и търпелив подход към повишаване на лихвените проценти, поддържан от гуверньора на Фед Джанет Йелън. Той заяви, че сегашното състояние на паричната политика е „по-скоро правилно“.

Макар че повишаване на лихвените проценти през юни все още е „възможно“, Кашкари изглежда предпочита засега те да останат ниски, за да продължи процесът на завръщане на трайно безработни обратно на пазара на труда.

„Според мен суровите данни сочат, че трябва да бъдем гъвкави и смятам, че съществува и социалната нужда да бъдем такива. Ако успеем да не позволим на хората напълно да отпаднат от пазара на труда, това ще бъде изключително позитивно за обществото“, каза Кашкари в интервю.

Според него американската икономика вероятно ще се разрасне с около 2% през тази година. Той заяви, че не е ясно дали последното повишаване на инфлацията е било „реално“ или се дължи на преходни фактори.

Докато все още има доказателства, че инфлацията се движи към целевото равнище на Фед от 2%, „смятам, че имаме лукса да оставим пазара на труда да продължи да връща хора обратно към заетост“, каза Кашкари.

В същото време той не изключи възможността заплатите, темпът на безработицата, участието на работната сила и перспективите пред инфлацията да се подобрят преди юни, което да доведе до ново повишаване на лихвените проценти.

„Ако направим прогноза за броя на увеличенията на лихвените проценти и след това я променим, всички ще изпаднат в паника“, каза Кашкари, добавяйки, че решението ще „зависи изцяло от представянето на икономиката“.

Пазарите в момента смятат, че има 8% шанс Фед да увеличи лихвените проценти преди юни и не виждат особено добри шансове за подобен ход преди декември.

„В крайна сметка ще реагираме според данните, а ако данните ни изненадат положително, тогава пазарите ще трябва да се приспособят“, каза той.

Фед трябва да се фокусира върху икономическите данни и да не се тревожи толкова много за несигурността заради предстоящите президентски избори и очакванията на пазара, завършва Кашкари.

И двамата представители на Фед тази година нямат право на глас при взимането на решения от Федералната комисия за отворения пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:22 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още