IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Патрик Харкър: Фед може да повиши лихвените проценти до два пъти тази година

Председателят на Фед за Филаделфия на практика понижи прогнозата си за затягането на паричната политика в САЩ

10:25 | 14.07.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв на САЩ може да повиши лихвените проценти до два пъти тази година, въпреки че икономиката е „стъпила на доста здрава основа“, казва председателят на Фед за Филаделфия Патрик Харкър, цитиран от Ройтерс.

По този начин той на практика понижава предишната си прогноза от края на май, която беше за трикратно затягане на паричната политика. След това обаче дойде разочароващият доклад за заетостта (макар че последните данни показаха рязко възстановяване), както и изненадващият резултат от британския референдум, на който мнозинството подкрепи излизане на страната от Европейския съюз. 

Харкър, който е в редиците на Фед от около една година, омаловажи ефектите от решението за Brexit. По думите му голяма част от слабостта през първото тримесечие се дължи на сезонни фактори. Централният банкер очаква инфлацията през 2017 г. да достигне 2%, а в края на 2018 г. Фед да повиши лихвения процент близо до 3%.

„Предвид икономическите прогнози очаквам, че ще бъде подходящо тази година да има до две повишения на ставките“, каза Харкър, който тази година не може да гласува при решенията на Комисията по операциите на открития пазар.

„В списъка ми с рискове Brexit е надолу и не очаквам забавяне на икономическия растеж с по-малко от няколко десети от процентен пункт“, посочва той.

Ройтерс припомня, че Фед повиши лихвените проценти през декември от исторически ниските им нива и сега лихвата по федералните фондове е в диапазона 0,25 – 0,5%.

Повече по темата вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 34 rate down comment 0
sssaaa
преди 7 години
ФЕД няма да повиши лихвите до 2 пъти, а до 1 път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 7
lyusien
преди 7 години
Ф Е Д ще повиши лихвите толкова пъти колкото е необходимо И това зависи от икономическите данни и наи вече инфлацията и пазарът на труда в С А Щ а не от изказванията на този или онзи член на Ф Е Д В случая Харкър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още