IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit и слабите данни за заетостта са спрели Фед да повиши лихвите през юни

Комисията по паричната политика е счела за разумно да изчака резултата от гласуването, който по това време е бил труден за предвиждане, показва стенограмата

21:33 | 06.07.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв на САЩ е оставил лихвените проценти без промяна миналия месец, тъй като несигурността за трудовия и финансовите пазари застрашили перспективите, сочи стенограмата от последното заседание на централната банка, цитирана от Bloomberg. Председателят Джанет Йелън и екипът й се срещнаха седмица преди референдума във Великобритания, на който 52% от населението подкрепиха излизане на страната от Европейския съюз.

Комисията по операциите на открития пазар е счела за разумно да изчака резултата от гласуването, който по това време е бил труден за предвиждане. След изненадващия вот британския паунд се срина до 31-годишно дъно, а доходностите по държавните облигации паднаха до рекордно ниски нива.

Централните банкери във Вашингтон са обсъждали състоянието на американската икономика и траекторията на повишенията на лихвите. Слабите назначения са били едно от основните опасения и причина за предпазливостта. „Макар че участниците в заседанието като цяло се съгласиха, че не бива да се реагира прибързано на един или два доклада за заетостта, последиците от актуалните данни са неясни“, пише в стенограмата. Повечето членове на Фед са заявили, че искат повече информация за заетостта, производителността на труда и разходите.

Според Wall Street Journal в комисията е имало разделение в мненията за перспективите пред икономиката и за това, как да се процедира, що се отнася до паричната политика.

„Повечето участници счетоха, че в отсъствие на значителни икономически или финансови шокове повишение диапазона на лихвата по федералните фондове би било подходящо, ако данните потвърдят, че икономическият растеж се ускорява, ръстът в заетостта е достатъчен за постигане на пълна заетост и че инфлацията се насочва към целта от 2% в средносрочен план“, пише още в текста.

Заради актуалната нестабилност на финансовите пазари и подновените съмнения за глобалния растеж инвеститорите не очакват повишение на лихвените проценти на заседанието на 26-27 юли. Цените на фючърсите по федералните фондове показват едва 8% шанс за затягане на паричната политика до края на годината.

Прогнозата на Фед обаче продължава да включва двукратно повишение на лихвите през 2016 г. Централната банка очаква по три повишения на лихвените проценти през следващите две години.

Джанет Йелън и екипът й смятат, че инфлацията тази година ще бъде 1,4%, а през 2017 и 2018 г. - съответно 1,9% и 2%. През четвъртото тримесечие на 2016 г. безработицата се очаква да бъде 4,7 на сто.

След заседанието на Фед в края на юли няма да има пресконференция на Йелън, нито пък ще има нови макроикономически прогнози.

В края на тази седмица се очакват ключовите данни за заетостта през юни, посочва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
scott
преди 7 години
извънземните беха вчера.сега ше е тръмп....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
коя година ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 9
Tyrista
преди 7 години
July rate hike
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
След брексита , сигур извънземните ше са наред да са виновни за лихвите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
kloynat
преди 7 години
бля бля бля ама другпьт ще ги вдигнат лиьвите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още