fallback

Големите спонсори заобикалят Тръмп

Мрежата от около 400 близки до републиканците донори Freedom Partners, начело на които са братята Чарлс и Дейвид Кок, няма да подкрепи кандидат-президента

10:02 | 01.08.16 г. 8
Автор - снимка
Създател

Мрежа от около 400 близки до републиканците спонсори, начело на които са братята Чарлс и Дейвид Кок, няма да подкрепи в хода на американските президентски избори Доналд Тръмп. Вместо това мрежата Freedom Partners ще се концентрира над изборите за Сенат, за да може републиканците да запазят мнозинството си там, пише в свой материал Wall Street Journal.

През 2012 г. финансираната предимно от братята Кок група е спонсорирала републиканците с около 400 млн. долара. Богатството на двамата братя се оценява от списание Forbes на около 44 млрд. долара. В империята им влизат петролни компании, ферми за говеда, производители на хартия и минерални торове, както и технологични фирми.

На ексклузивната среща може да присъстват по правило само тези, които са дарили поне 100 хил. долара за мрежата, която се ангажира с инвестиции в образованието и институциите, които се борят срещу бюрокрацията и регулациите.

Чарлс и Дейвид Кок редовно организират тази годишна среща, която почти винаги остава скрита за обществеността. Тази година обаче са били поканени и няколко журналисти, сред които и репортер на агенция AP.

На заседанието на Freedom Partners в Колорадо Спрингс (щата Колорадо) са били поканени и републикански депутати и губернатори, но не и самият Тръмп.

„Отказах среща с Чарлс и Дейвид Кок. По-добре за тях е да се срещат с политически марионетки, те са по-подходящи“, написа кандидат-президентът в Twitter.

 

I turned down a meeting with Charles and David Koch. Much better for them to meet with the puppets of politics, they will do much better!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 30, 2016

Мрежата пък заявява, че няма данни за осъществяван контакт с предизборния щаб на Тръмп, камо ли за покана за присъствие. 

През изминалото десетилетие амбициозната мрежа похарчи стотици милиони долари за упражняване на влияние над политиците. "През тази година бюджетът възлиза на около 750 млн. долара, но през 2016 г. няма да се похарчи и един цент за директна подкрепа на републиканската кандидат-президентска двойка", пояснява вицепрезидентът на Koch Industries Марк Холдън. Нито един от кандидатите не можел да се обвърже с мрежата със своите ценности и убеждения, казва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:10 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още