fallback

Икономиката на САЩ може да е в капан на слаб растеж, твърди банкер от Фед

Джеръми Пауъл не бърза да вдига лихвените проценти, защитавайки „много постепенен“ темп на повишения

18:05 | 08.08.16 г. 11
Автор - снимка
Редактор

Има нарастващ риск американската икономика да се окаже в капан на продължителен период на слаб растеж, който изисква по-ниски лихвени проценти от очакваните преди, заяви един от водещите централни банкери в САЩ.

Джеръми Пауъл, член на Управителният съвет на Федералния резерв на САЩ (Фед), казва за Financial Times, че не бърза да вдига лихвените проценти, защитавайки „много постепенен“ темп на повишения. В същото време той предупреди, че перспективите пред САЩ все още са ограничени от глобалните рискове.

„Предвид инфлацията, която е под целевата, смятам, че можем да бъдем търпеливи“, каза той.

През четирите си години като част от Фед Пауъл си спечели репутацията на гуверньора на пазарите във Фед. При срещата си с FT обаче той изглежда толкова силно заинтересован от перспективите пред американския растеж, колкото и от потенциала за пазарни пречки и трудности.

Икономисти, водени от бившия финансов министър Лари Самърс, представят отрезвяващата теория, че САЩ може да са затънали в т.нар. трайна стагнация – капан на муден икономически растеж и потиснати лихвени проценти.

За известно време Фед се противопоставяше на тази мрачна прогноза. Пауъл обаче, здравомислещ центрист във Федералната комисия за отворения пазар, изглежда все по-силно вярва в тази възможност макар да казва, че трайната стагнация не е „основното“ му очакване.

„Тревогите ми са по-силни от преди“, каза той. „Вероятността за ера на по-слаб растеж, по-нисък потенциален растеж, за по-дълго време – това ме тревожи повече от преди“.

За да се постигнат икономическите прогнози за растеж, лихвените проценти на Фед ще „трябва да са по-ниски, отколкото мислех“, добавя той.

Едно от отраженията на застоя е постепенният спад на оценките на централните банкери за дългосрочните основни лихвени проценти.

„Не мисля, че този процес е приключил“, каза Пауъл. „Медианната оценка на комисията е 3% за дългосрочния основен лихвен процент. Според мен може да е и по-нисък“.

Според Пауъл американската икономика „в момента не е изпълнена с рискове“.

Той обаче добавя: „Проблемът е, че ако погледнете света, има много рискове, които могат да ни засегнат. Затова американската икономика вероятно е доста близко до модела си от последните седем години, но рисковете за нас от глобалната икономика са в неблагоприятна посока“.

Според него е трудно лихвените проценти да бъдат повишени „в свят, където всеки друг ги намалява и търсенето навсякъде е слабо“.

„Очакванията за повишаване на лихвените проценти е оскъпило долара от 2014 г. насам, което ограничава растежа“, допълва той.

За да подкрепи увеличаване на лихвените проценти, Пауъл казва, че иска да види силен растеж при заетостта и търсенето, инфлацията по-близка до 2% и липсата на очевидни „глобални рискове“.

На въпрос дали тези предпоставки могат да се случат преди срещата на Фед през септември, когато евентуално се очаква ново повишение на лихвените проценти, Пауъл отговаря: „Искам най-вече да видя два много добри доклада за заетостта. Оттам нататък са дебати. Не бих удрял по масата, твърдейки, че наистина трябва да вдигнем лихвените проценти“.

Повече за паричната политика на Фед можете да разберете от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още