fallback

Опасен ли е Доналд Тръмп за Източна Европа

Коментарите на милиардера за региона са толкова объркани, колкото е и ситуацията в Източна Европа, посочва анализ

08:12 | 14.08.16 г. 16

На фона на ескалиращото напрежение между Русия и Украйна в Крим кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп може да се окаже опасен за Източна Европа, пише европейското издание Politico в свой анализ.

Според изданието коментарите на милиардера за региона са толкова объркани, колкото е и ситуацията в Източна Европа. Самото място е голяма неизвестна за повечето американци, допълва изданието. А разделението - географско и културно на центровете на властта в НАТО относно източните флангове е допълнителен източник на недоразумения, при което коментарите на Тръмп стават все по-опасни.

Последните седмици показват, че кандидатът за президент на републиканците е забравил или просто не знае доста неща. Едно от тях е, че САЩ ще трябва да защити своите европейски съюзници в региона, в случай на инвазия на Русия, както и че официалната позиция на Вашингтон е, че не признава едностранната анексация на Кримския полуостров от страна на Москва.

Като официално номиниран кандидат за президент на САЩ Тръмп има достъп до класифицирана информация от брифинги за националната сигурност. Той обаче понякога предпочита да я избягва, смята Politico.

"Доколкото знам, хората в Крим по-скоро искат да бъдат с Русия, отколкото там, където са били", коментира кандидатът за президент на САЩ в свое интервю за ABC. Това накара комисията по външни отношения към Конгреса да припомни в своя профил в Twitter, че САЩ официално не признава присъединяването на Крим към територията на Руската федерация.

Още в самото начало на кандидат президентската кампания в САЩ много журналисти и анализатори бяха сигурни, че проверката на фактите ще направи Тръмп "нормален" кандидат. Той обаче показа, че е "непроницаем" за фактите и има свое тълкувание. Нито един регион не е по-уязвим от Източна Европа относно подобни интерпретации, пише още изданието.

В допълнение Доналд Тръмп изнерви мнозина с коментарите си, че не разбира защо САЩ не може да използва своите ядрени оръжия. "Ако ги имаме, защо не ги използваме?", попита той един своите политически съветници. Някои може щедро да отдадат този въпрос на философско разсъждение за статута на ядрените арсенали. Но други се опасяват, че милиардерът наистина е забравил, че има много добра причина САЩ да не използва своите ядрени оръжия. 

Според анализа по време на своята кампания Доналд Тръмп вече е отрекъл свободата в Източна Европа. "Да се надяваме, че няма да получи шанс да я унищожи", коментират от Politico.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:12 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още