fallback

Илон Мъск: Експлозията на Falcon 9 е най-объркващият провал от 14 години

В Twitter Мъск обяви, че двигателите на ракетата не са били включени по време на експлозията

16:33 | 09.09.16 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Основателят на американската авиокосмическа компания SpaceX Илон Мъск нарече експлозията на ракетата Falcon 9 „най-объркващият провал“ от 14 години, задълбочавайки мистерията около случилото се на стартовата площатка на ракетата-носител през миналата седмица, предава Bloomberg.

Американски следователи проверяват защо ракетата Falcon 9, разработена от компанията на Мъск Space Exploration Technologies Corp., се взриви на 1 септември преди планираното тестово изстрелване в Кейп Канаверал, Флорида. Експлозията провали плановете на Facebook да използва сателита, за да осигури достъп до интернет на някои части от Африка. 

Главният изпълнителен директор на SpaceX и Tesla Motors написа в социалните мрежи в петък, че двигателите на ракетата не са били включени по време на експлозията. Мъст също поиска записите от случилото се да бъдат изпратени до  базираната в Хоторн, Калифорния, компания  SpaceX. 

 

Still working on the Falcon fireball investigation. Turning out to be the most difficult and complex failure we have ever had in 14 years.

— Elon Musk (@elonmusk) September 9, 2016

„Все още работим по разследването на експлозията на Falcon, най-трудният и объркващ провал, който сме имали от 14 години“, написа Мъск в Twitter. „Важно е да се отбележи, че това се е случили по време на рутинна операция по зареждане, когато двигателите не са работили и не е имало явен източник на топлина“,  каза той.

„Космическият апарат е бил пълен с ракетно гориво, което експлодира, когато бъде смесено с течен кислород“, заяви Джош Баркър от Националния космически център в Лестър, Англия.

Експлозиите на стартовата площадка са по-редки, отколкото инциденти след настъпването на старта, защото при изключени двигатели служителите имат по-голям контрол върху процеса“, обясни той.

„В SpaceX са много резервирани относно информациите, които излизат. Като компания случилото се несъмнено накърнява тяхната репутация“, заяви още Баркър. „Те ще мълчат още дълго време, а фактът, че Мъск иска снимки и видео кадри, показва, че разследването може да продължи още дълго време“, коментира експертът.

„Опитваме се да разберем какъв бе звукът, който се чу секунди, преди ракетата да стане едно огнено кълбо“, заяви Мъск. Запитан в Twitter дали е възможно чужд обект да е ударил ракетата, Мъск отговори, че „и това не се изключва“.

 

Particularly trying to understand the quieter bang sound a few seconds before the fireball goes off. May come from rocket or something else.

— Elon Musk (@elonmusk) September 9, 2016

„Дългите разследвания могат да се окажат проблематични за SpaceX, тъй като компанията разчита на клиенти, които с помощта на техните ракети изстрелват сателити“, каза Баркър от Националния космически център.

„Инциденти като тези могат да поставят операциите в режим на изчакване за срок до 12 месеца“, допълни той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:20 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още