IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканците спечелиха и пълен контрол над Конгреса

Победата на републиканците в Сената гарантира, че Конгресът ще наложи консервативна законодателна програма през 2017 г.

10:09 | 09.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Републиканците спечелиха серия от трудни борби за Сената и получиха пълен контрол над Конгреса на САЩ, съобщава Wall Street Journal.

Победата на републиканците в Сената гарантира, че Конгресът ще наложи консервативна законодателна програма през 2017 г., макар че демократите в Сената, дори като малцинство, ще запазят известна сила в камарата, поддържайки възможността за постигане на компромиси.

След месеци опасения, че номинацията на републиканците за президент ще отблъсне привържениците на партията силното представяне на Доналд Тръмп още преди да спечели президентското място подкрепи законодателите на републиканската партия в спорните щати.

След като подобна вълна на подкрепа се оказа липсваща за номинацията на демократите Хилари Клинтън, републиканците надделяха в колебаещите се щати, включително в някои, където президентът Барак Обама спечели преди четири години.

Контролът на републиканците над Конгреса може да има драматични законодателни последствия предвид победата на Доналд Тръмп. Това ще му позволи да реализира обещанията си и да премахне здравния закон, наложен от Обама – ObamaCare, през 2010 г., както и сегашния регулаторен режим, въведен от закона за реформа на Wall Street от 2010 г., известен като Dodd-Frank.

Сенатът ще бъде под натиск и да потвърди номинациите на Тръмп за Върховния съд, в който има едно свободно място.

Последният път, когато републиканците държаха Белия дом и двете камари на Конгреса, беше от 2003 г. до 2007 г., когато президент на САЩ беше Джордж Буш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още