fallback

Доналд Тръмп заплаши с „последствия“ компаниите, които искат да напуснат САЩ

Новоизбраният президент даде знак, че преговорите му с Carrier Corp ще бъдат модел за това как ще работи в бъдеще с американските фирми

12:33 | 02.12.16 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп заплаши компаниите, които искат да преместят дейността си от САЩ, с „последствия“, оповести британската медия BBC.

Тръмп заяви това по време на посещението си в завод на произвеждащата хладилно оборудване Carrier Corp в Индиана. Тази фирма планира да премести производството си в Мексико заради по-ниските разходи за заплати.

Новоизбраният президент даде знак, че преговорите му с Carrier Corp ще бъдат модел за това как той ще работи с други американски компании, които смятат да преместят бизнеса си извън САЩ.

„Ситуацията ще е следната: на първо място ние ще се отнасяме добре с тях и на второ – ще има последствия“, заяви той. “Те ще бъдат бъдат обложени с жестоки мита на границата, в случай че решат да се преместят“, добави той.

На Carrier Corp бяха предложени данъчни облекчения в размер на 7 млн. долара за период от 10 години в замяна на това компанията да продължи дейността си на американска територия.

От корпорацията заявиха, че въпреки тези обещания планират да преместят 1300 работни места в Мексико. Carrier Corp и нейната компания майка United Technologies са се съгласили да инвестират 16 млн. долара в ново оборудване в завода си.

По време на предизборната си кампания Тръмп заяви, че ще спре изтичането на работни места от САЩ.

Членът на демократическата партия на САЩ Бърни Сандърс критикува подхода на новоизбрания американски президент към Carrier Corp. Той смята, че Тръмп застрашава работните места в страната, давайки ясен сигнал на „всяка една корпорация в САЩ, че тя може да заплашва държавата с преместване на бизнеса си, ако не получи данъчни облекчения и други привилегии“, добави Сандърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:38 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още