fallback

САЩ са изгонили 35 руски дипломати заради кибератаките по време на изборите

Администрацията на Барак Обама затваря и два руски центъра, използвани за събиране на информация

21:46 | 29.12.16 г. 22

Американското правителство обяви в четвъртък, че е изгонило 35 руски дипломати и е наложило санкции върху четирима високопоставени членове на Главното разузнавателно управление (ГРУ) – руската военна разузнавателна служба, която според САЩ стои зад кибератаките по време на изборите в страната, съобщава Financial Times.

Държавният департамент обяви, че дипломатите от посолството на Русия във Вашингтон и от консулството в Сан Франциско са обявени за „персона нон грата“ и имат 72 часа да напуснат САЩ, съобщава ВВС. Освен това Вашингтон ще затвори два руски центъра, използвани за събиране на информация.

Обама е наредил да бъдат наложени санкции срещу девет юридически и физически лица, включително две руски разузнавателни агенции - ГРУ и Федералната служба за сигурност (ФСС) - и три компании, които са предоставили материална подкрепа за кибероперациите на една от разузнавателните служби.

Очаква се руското правителство да отговори като също изгони американски дипломати.

Администрацията на Обама вероятно ще представи и допълнителни доказателства, които ще свържат Русия с атаките срещу партията на демократите и ключов съветник на Хилари Клинтън, допълва FT.

Президентът Барак Обама досега не е отправял директни обвинения около кибератаките, които до голяма степен повлияха за победата на Тръмп. Администрацията му обаче публично обвини Русия за намеса в изборния процес в САЩ – граница, която според тях Русия не трябва да прекрачва отново.

Москва вече заплаши с бързи ответни мерки срещу всеки ход на САЩ, целящ да накаже Русия за кибератаките, които според разузнавателните агенции са целели да подкрепят избирането на Тръмп.

„Хората в Белия дом трябва ясно да разберат, че ако Вашингтон наистина предприеме нови враждебни стъпки, те ще получат съответния отговор“, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова във видео обръщение късно в сряда.

„Това се отнася за всеки ход срещу руските дипломатически мисии в САЩ. Тези стъпки веднага ще рикошират срещу американските дипломати в Русия“, допълни тя.

Новоизбраният президент Доналд Тръмп отхвърли твърденията на ЦРУ и ФБР, според които Москва е отговорна за хакването на мейлите на екипа от партията на демократите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:35 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още