fallback

Лихвите в САЩ може да тръгнат нагоре "съвсем скоро"

Фед предупреждава, че има рискове за икономиката заради несигурността около политиките на Тръмп

21:29 | 22.02.17 г. 5

Много от членовете на Федералния резерв на САЩ изразяват подкрепа за повишаване на лихвените проценти „съвсем скоро“, ако икономиката запази курса си на растеж. Това е записано в протокола от последната среща на Фед. Документът беше публикуван днес.

Все още обаче комисията по паричната политика не може да вземе единодушно решение заради несигурността по отношение на плановете за фискалната политика на администрацията на президента Доналд Тръмп и контролирания от републиканците Конгрес.

Според повечето от представителите на американската централна банка ще отнеме още малко време, за да се постигне повече яснота по отношение на фискалната политика.

Някои от представителите на Фед предупреждават и да не се предприемат корекции на лихвите заради очаквани политики, които може и да не бъдат приети. Това може да има негативни последици за икономическата активност и инфлацията, вижда се още от протокола.

От документа става ясно и че членовете на комисията по паричната политика не са обсъждали свиване на баланса на Федералния резерв, който в момента е в размер на 4,5 трлн. долара.

Като цяло оценката на американската централна банка за растежа и заетостта е положителна. В тази връзка се посочва, че комисията може би трябва да промени комуникационната си стратегия във връзка с евентуалните промени на лихвите, ако икономическите условия се променят.

Някои от членовете на Фед обаче смятат, че институцията трябва да действа веднага, независимо от ситуацията.

Последната среща на Фед беше първата откакто Доналд Тръмп встъпи в длъжност, припомня CNBC. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още