fallback

Новите разкрития на WikiLeaks: Как ЦРУ хаква устройства

Ако се потвърди истинността й, информацията ще се окаже още един зашеметяващ пробив на класифицираните материали на американските разузнавателни агенции

22:38 | 07.03.17 г. 12

WikiLeaks съобщи, че разполага със свръхсекретна находка от хакерски инструменти, използвани от Централното разузнавателно управление (ЦРУ) за пробиване на телефони, комуникационни приложения и други електронни устройства, предава Ройтерс.

Организацията публикува документи, свързани с тези програми на ЦРУ, допълва информационната агенция.

Ако се потвърди истинността й, информацията ще се окаже още един зашеметяващ пробив на класифицираните материали, изтекли през последните години от американските разузнавателни агенции.

Според съобщението на WikiLeaks публикацията е първата от поредица публикации с данни, описващи „целия хакерски капацитет“ на ЦРУ.

Сред твърденията, които се правят в документите, е и че ЦРУ, в партньорство с другите разузнавателни агенции на САЩ, е била в състояние да прекъсне криптирането на популярни приложения за съобщения, като например WhatsApp, Telegram и Signal.

Агенти на ЦРУ освен това са прониквали и в други устройства, свързани с интернет, различни от компютри и смарт телефони. От документите се разбира за случай, в който е поет контрол върху смарт телевизор Samsung. Устройството е изглеждало, че е изключено, но всъщност е записвало всички разговори в стаята.

От ЦРУ засега отказват да коментират автентичността на съдържанието на публикуваните документи. Правителствени източници посочват, че не знаят за текущи разследвания на евентуални „течове“ за такива документи.

Според консултант по киберсигурност, пожелал анонимност, материалите са достоверни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:48 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още