fallback

Доналд Тръмп предлага историческо орязване на бюджета

Въпреки това има увеличение на разходите в отбранителния сектор

17:08 | 16.03.17 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Президентът на САЩ Доналд Тръмп представи проектобюджет на стойност 1,1 трлн. долара, който предлага увеличение с 54 млрд. долара на разходите за отбрана и съкращения на разходите в Държавния департамент, Министерството на благоустройството и градското развитие, Агенцията за защита на околната среда и съкращаване на цели други федерални програми, предава AFP. 

“Това ще бъде бюджет, който поставя Америка на първо място и определя като "приоритет номер едно" сигурността на гражданите ни, защото без сигурност, не може да има просперитет", заяви Тръмп, цитиран от агенцията.

Мик Мълвани, директор на Службата за управление и бюджет, описа предложението на среща с репортери в сряда като „бюджет на твърдата сила", което означава, че администрацията на Тръмп ще даде приоритет на разходите за отбрана пред тези за дипломацията и външната помощ.

Средствата за Министерството на отбраната се увеличават с 10 процента спрямо разходите за 2017 г. до 639 млрд. долара. Базисният бюджет е определен на 574 млрд. долара и още 65 млрд. долара за текущи военни операции в чужбина.

Повишаването на бюджета за отбрана е най-голямото от мандата на президента Роналд Рейгън през 80-те години на миналия век.

Министерството на вътрешната сигурност ще получи с 6,8 процента повече средства - 44,1 млрд. долара, включително незабавно 1,5 млрд. долара, за строителство на стена по границата с Мексико през текущата година. През следващата година за тази цел ще бъдат отделени 2,6 млрд. долара, за 2017 и 2018 г. общата сума трябва да е 4,3 млрд. долара, въпреки че според Тръмп сметката за стената трябва да бъде платена от мексиканските власти. 

Средствата за защита на околната среда са свити с 31 процента, на ръководеното от Рекс Тилърсън Министерство на външните работи - с 28 процента, а на Министерството на жилищното строителство и градоустройството - с 13,2 процента.

Над 3000 служители на Агенцията за защита на околната среда ще загубят работата си, а редица програми за борба с климатичните промени ще бъдат ликвидирани.

Финансирането на Корпорацията за обществено радио- и телевизионно излъчване (Corporation for Public Broadcasting), която подпомага финансирането на държавните радио и телевизия, е сведено до нула, както и парите на Института за музейни и библиотечни услуги, на Националната фондация за изкуства, за правна помощ за бедните, за помощ за отопление за хората с ниски доходи и други.

Предложението предвижда и намаляване с 650 млн. долара на средствата за международни организации като Световната банка. Следващата фискална година в САЩ започва на 1 октомври и ще продължи до 30 септември 2018 година.

Според американското законодателство президентът няма възможност да внася законопроекти. Затова схващанията му за бюджета се разбират като предварителни и проучвателни предложения. Тръмп има нужда от сериозна подкрепа в Конгреса, за да прокара идеите си. Специалисти са на мнение, че в края на един сложен и продължителен парламентарен процес ще бъдат представени съвсем различни числа, макар че републиканците разполагат с мнозинство както в Конгреса, така и в Сената.  Бюджетните планове на президента излагат приоритетите на администрацията, но трябва да бъдат одобрени от Конгреса и винаги търпят промяна в процеса, отбелязва и CNN.

Розалинд Чин от Bloomberg News коментира предложенията за американския бюджет през 2018 г. Как ще се отрази това на щатския бюджетен дефицит и как се изместват приоритетите на американското правителство – вижте във видеото!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:12 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още