fallback

Тръмп: Няма да съм радостен при нов ядрен опит на Северна Корея

Президентът коментира темата в интервю за американска телевизия

09:55 | 30.04.17 г. 11

Американският президент Доналд Тръмп не изключи възможността за военен удар, ако Северна Корея проведе ново ядрено изпитание. „Не знам. Искам да кажа, ще видим“. С тези думи президентът коментира темата по време на интервю за предаването на телевизия CBS  "Изправи се пред нацията".

Aмериканският президенът каза, че няма да е радостен, ако Северна Корея извърши ядрено изпитание и изрази увереност, че китайският президент Си Дзинпин също няма да е радостен от този факт.

Президентът на САЩ каза още, че китайският му колега Си Дзинпин оказва натиск на Северна Корея на фона на развиваните от нея програми за ракетно и ядрено въоръжение, предаде Асошиейтед прес.

Думите на Тръмп идват ден, след като Северна Корея направи пореден неуспешен опит да изстреля нова балистична ракета

Междувременно за международно посредничество и за сваляне на напрежението между СAЩ и Пхенян призова папа Франциск. Той предупреди, че кризата носи риск от разрушителна война. Пред репортери на връщане от визитата си в Египет папата каза, че ситуацията става „твърде гореща“ и че “верният път е пътят на преговорите и на дипломатическите решения”.

Южнокорейските власти заявиха днес, че съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп е потвърдил, че остава в сила съществуващото двустранно споразумение за разноските по разполагане на системата за противоракетна отбрана ТХААД, предаде Ройтерс.

В телефонен разговор днес съветникът по националната сигурност на Тръмп Хърбърт Макмастър увери южнокорейския си колега Ким Гван-джин, че съюзът на САЩ с Южна Корея е от първостепенно значение за американската страна в Азиатско-тихоокеанския регион, съобщи президентството в Сеул.

Тръмп каза в интервю за Ройтерс в четвъртък, че иска Южна Корея да плати за разполагането на системата, но властите там отговориха, че според двустранното споразумение разноските следва да бъдат покрити от Вашингтон.

(по БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още