fallback

Тръмп: В „пълното си право“ съм да споделям секретна информация

Причините са хуманитарни, освен това искам Русия да увеличи в огромна степен ангажимента си в борбата срещу ИДИЛ, пише президентът

17:21 | 16.05.17 г. 4
Автор - снимка
Създател

Американският президент Доналд Тръмп призна, че е предоставил на руски високопоставени представители информация, свързана с тероризма и ИДИЛ.

Той заяви, че е „в пълното си право" да споделя строго секретна информация във връзка с ИДИЛ по време на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров и руския посланик в САЩ Сергей Кисляк.

As President I wanted to share with Russia (at an openly scheduled W.H. meeting) which I have the absolute right to do, facts pertaining....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 16, 2017

Тръмп използва профила си в Twitter, за да отговори на критиките след статии във Washington Post и New York Times, които го уличават в нарушение на правилата на разузнавателната общност.

...to terrorism and airline flight safety. Humanitarian reasons, plus I want Russia to greatly step up their fight against ISIS & terrorism.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 16, 2017

„Като президент исках да споделя с Русия, за което имам абсолютното право, факти, свързани с тероризма и сигурността на въздушния транспорт. Причините са хуманитарни, освен това искам Русия да увеличи в огромна степен ангажимента си в борбата срещу ИДИЛ и тероризма", написа Доналд Тръмп. 

Малко след това той публикува още едно съобщение, в което казва: "Настоявах пред директора на ФБР Коми и други още от началото на мандата си да открият кои са хората в разузнавателната общност, които допускат теч на информация".

I have been asking Director Comey & others, from the beginning of my administration, to find the LEAKERS in the intelligence community.....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 16, 2017

Според информацията на двете медии Тръмп е разкрил пред руската страна секретни данни, събрани от чужд партньор на САЩ, който обаче не е давал разрешение за разпространението на тези данни пред Москва. Същите данни са били квалифицирани като строго секретни и затова не са били споделяни и с други партньори на Вашингтон.

Съветникът на Тръмп по националната сигурност ген. Хърбърт Макмастър посочи по-рано, че президентът не е съобщавал пред руснаците информация, която би могла да разкрие методите или източниците на американското разузнаване.

Междувременно и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков окачестви като „пълна глупост" публикацията на американските медии. 

„За нас това не е тема. Това е поредната глупост", каза Песков пред репортери. По думите му Русия изобщо не иска „да взема отношение към тази глупост, това е пълна глупост, тук няма тема нито за потвърждение, нито за опровержение".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още