fallback

Протоколът на Фед показа тревога заради забавящата се инфлация в САЩ

Някои централни банкери са призовали за спиране на повишаването на лихвените проценти, докато не стане ясно, че тенденцията е преходна

21:57 | 16.08.17 г. 5

Централните банкери от Федералния резерв на САЩ явно са все по-разтревожени от слабата инфлация напоследък, а някои от тях са призовали за спиране на повишаването на лихвените проценти, докато не стане ясно, че тенденцията е преходна. Това сочи протоколът от последната политическа среща на централната банка, публикуван в сряда, цитиран от Ройтерс.

Протоколът от срещата през юли, на която централните банкери гласуваха единодушно да запазят лихвените проценти без промяна, показва още, че Фед все повече се приближава до момента, в който ще започне да намалява портфейла си от държавни облигации и обезпечен с ипотеки дълг за 4,2 трлн. долара.

От протокола се вижда, че централните банкери са имали дълъг дебат около последното забавяне на инфлацията. Инфлацията остава под целта на банката от малко под 2% вече над 5 години.

„Много участници виждат известна вероятност инфлацията да остане под 2% по-дълго от очакваното в момента, а някои посочват, че рисковете пред инфлационните перспективи могат да станат негативни“, се казва в протокола.

Някои участници в комисията са се обявили против ново повишаване на лихвените проценти, докато данните не потвърдят, че инфлацията не се връща към целта на Фед. Други централни банкери са предупредили обаче, че подобно отлагане може да доведе до евентуално свръхускоряване на инфлацията, „което вероятно би било скъпо за преобръщане“.

Членовете с право на глас в комисията са се договорили да следят внимателно инфлацията заради опасенията им около забавянето напоследък.

Фед повиши основния си лихвен процент два пъти тази година спрямо веднъж през всяка една от предишните две години на фона на ниската безработица и продължителния умерен икономически растеж. В момента банката прогнозира още едно увеличение до края на годината.

Забавянето на инфлацията през последните няколко месеца обаче предизвика известни предположения, че може да се наложи Фед да забави темпа на парично затягане, въпреки че високопоставени представители на централната банка до голяма степен определят по-ниската инфлация като преходна.

В протокола се хвърля и повече светлина върху финансовата стабилност. Централните банкери са се съгласили, че е важно да се търсят сигнали за намаляваща пазарна волатилност или фокусиране на инвеститорите върху определени активи.

Освен това представителите на Фед показват, че се доближават все повече до старта на намаляването на портфейла от облигации на централната банка. Някои банкери са били готови да обявят началото още през юли, но все пак е било решено да се изчака, тъй като „повечето са предпочели да отложат това решение за следваща среща“.

Централните банкери подготвят пазарите, че на следващата си политическа среща на 19-20 септември ще започнат да намаляват притежаваните от тях облигации, закупени по време на финансовата криза от 2007-9 година и рецесията.

Председателят на Фед за Ню Йорк Уилям Дъдли заяви в понеделник, че очакванията за подобно обявление през следващия месец не са неразумни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:19 | 05.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още