fallback

Банковата комисия на Сената одобри кандидатурата на Джером Пауъл за шеф на Фед

Сега номинацията отива в Сената, където се очаква лесно да бъде приета

20:53 | 05.12.17 г.

Банковата комисия на американския Сенат одобри днес кандидатурата на Джером Пауъл за нов централен банкер на САЩ, предаде AP.

Той бе подкрепен от всички в комисията с изключение на сенатор Елизабет Уорън. Тя мотивира решението си с опасенията, че Пауъл може да се включи в усилията на администрацията на Доналд Тръмп да отмени голяма част от закона "Дод-Франк", приет през 2010 година, за да засили регулацията в банковия сектор на страната.

Сега номинацията отива в Сената, където се очаква лесно да бъде приета.

Пауъл, който е член на Управителния съвет на Управлението за федерален резерв от 2012 година, бе предпочетен от Тръмп, след като президентът реши да не номинира за втори мандат сегашната ръководителка на централната банка Джанет Йелън.

Федералният резерв е създаден на 23 декември 1913 г., за да води паричната политика на САЩ, като влияе върху паричното обращение и лихвите. Главната цел на централната банка е да достигне максимална заетост на населението, предотвратяване на кризи и поддържане на ниска инфлация, припомня БТА.

Организацията обединява 12 федерални резервни банки в големите американски градове. Управителният съвет се състои от седем души и е ръководният орган на организацията. Редовите членове се назначават за срок от 14 години, а ръководителят на Фед - за четири години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:51 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още