fallback

Йелън: Биткойнът е доста спекулативен актив

Разбиранията ни за силите, пораждащи инфлация, са несъвършени, призна председателят на Фед по време на последната си пресконференция начело на институцията

00:05 | 14.12.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

„Биткойнът е доста спекулативен актив“, заяви в сряда по време на редовната пресконференция след заседание на Федералния резерв напускащата позицията на председател на Фед Джанет Йелън, като по този начин омаловажи предполагаемата му роля като валута, пише Wall Street Journal.

„В тези времена биткойнът играе много малка роля в платежната система“, каза тя по време на последната си пресконференция във Вашингтон. „Това не е стабилен портфейл за активи и не представлява законно платежно средство", подчерта Йелън. „Става дума за силно спекулативен актив“, поясни тя.

Описанието ѝ за модерната в момента криптовалута се случва на фона на силен ръст на цената на биткойна, чиято стойност се приближи до 20 000 долара през тази седмица. Някои анализатори считат, че става дума за сериозен балон по подобие на манията по лалетата в Холандия преди векове.

Йелън призна още, че Федералният резерв няма изрична политика, свързана с биткойна, и не предлага конкретни указания на банките за новия, увеличаващ стойността си актив.

„Федералният резерв не планира никаква... регулаторна роля по отношение на биткойна, освен да гарантира, че поднадозните ни банкови организации ще са внимателни за това, че управляват по подходящ начин всички взаимодействия, които имат с участниците на този пазар, и надлежно спазват всички свои отговорности – борбата срещу прането на пари и  банковата тайна, която спазват", добави тя. 

Малко по-рано в сряда Фед увеличи краткосрочната лихва с четвърт процентен пункт до 1,25-1,5 процента. Централната банка на САЩ очаква пазарът на труда и икономиката да продължат да укрепват. За 2018 г. тя прогнозира нови три повишения на лихвите. 

По отношение на пазара на акции Йелън отбеляза, че през последните месеци Федералният резерв е заявил, че оценките са „високи" и "са във високия сегмент" в исторически диапазон.

Но тя също така поясни, че икономистите не винаги са наясно кога стойностите са твърде високи и сам по себе си фактът, че оценките на компаниите са високи, не означава, че акциите са надценени.

В рамките на пресконференцията Йелън каза още, че повечето ѝ колеги са включили фискални стимули в своите прогнози, което е в съответствие с мисленето на Конгреса. „Очакваме умерено ускоряване на растежа поради данъчната реформа и като цяло - увеличение на потребителските разходи и капиталовите разходи след реформата“, каза още председателят на Фед.  

Тя призна освен това, че Фед не се справя добре с инфлационните си цели и има известна несигурност за това какво задържа инфлацията ниска, но мнозинството от колегите ѝ смятали, че това е временно явление. По думите ѝ в момента съществува и продължителен недостиг в постигането на инфлационните цели. 

„Все още очакваме инфлацията да се покачи и да се стабилизира на около 2% през следващите няколко години. Въпреки това, както вече споменах, разбиранията ни за силите, пораждащи инфлацията, са несъвършени. Както подчертахме в нашето изявление, ние внимателно ще следим действителното и очакваното развитие на инфлацията спрямо нашата симетрична инфлационна цел и както вече споменахме, сме готови да коригираме паричната политика според нуждите, за да постигнем целите си за инфлация и заетост в средносрочен план".

Но може би ключовото ѝ изявление гласеше, че „комитетът очаква пазарът на труда да остане силен, със стабилно създаване на работни места, изобилие от възможности за служителите и повишаване на заплатите".

Освен това Йелън призна, че няма конкретни планове за бъдещето си, след като напусне Федералния резерв в началото на следващата година. По думите ѝ обаче Джером Пауъл ще бъде добър председател на Фед. „Убедена съм, че той ще е толкова дълбоко ангажиран, колкото съм аз, в жизненоважната мисия на Федералния резерв", каза Йелън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:48 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още