fallback

САЩ може би ще доставят смъртоносни оръжия на Украйна

Решението вероятно ще изостри напрежението между Америка и Русия

09:19 | 23.12.17 г. 7

Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп одобри план за доставяне на смъртоносни оръжия на Украйна с цел да подсили украинската армия, която се бие с подкрепяни от Русия сепаратисти, предаде Асошиейтед прес, като се позова на американски служители.

Новите оръжия включват американски противотанкови ракети "Джевълин", които Украйна отдавна иска, за да подсили отбраната си.

Цитираните служители пожелаха да останат анонимни, защото не бяха упълномощени открито да обсъждат плана. Решението вероятно ще изостри напрежението между САЩ и Русия.

Държавният департамент, който контролира чуждестранните военни продажби, не потвърди евентуално изпращане на противотанкови ракети или други смъртоносни оръжия, но заяви, че САЩ са решили да предоставят "засилени отбранителни способности" на Украйна, за да й помогнат да изгражда армията си в дългосрочен план, да защитава суверенитета си и да "възпира по-нататъшна агресия". 

"Помощта на САЩ има изцяло отбранителен характер, а както винаги сме казвали, Украйна е суверенна страна и има право да се отбранява", заяви американското външнополитическо ведомство.

Преносимите противотанкови ракети "Джевълин" могат да убиват, но поддръжниците на предоставянето им на Украйна отдавна настояват, че те се смятат за "отбранителни" защото украинците биха ги използвали, за да защитават своята територия и да възпират руснаците, а не за да нападат друга държава или да завземат нова територия.

По закон Държавният департамент трябва да уведоми Конгреса за планираните чуждестранни военни продажби, задействайки период на преглед, при който конгресмените могат да предприемат действия за спиране на продажбата. Не е ясно дали правителството официално е уведомило Конгреса, но конгресмените едва ли ще блокират плана, като се има предвид, че и демократи, и републиканци отдавна призовават за подобна стъпка.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:58 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още