fallback

Exxon: Потреблението на петрол ще намалее значително към 2040 г.

Петролната компания все още не дава отговор на въпроса как ще се отрази екологичното законодателство върху дейността й

13:21 | 04.02.18 г. 9

Потреблението на петрол ще намалее значително към 2040 година, заради регулациите за опазване на околната среда, сочи прогнозата на една от най-големите петролни компании в света Exxon. От компанията посочват, че това ще се случи, ако всички мерки за намаляване на емисиите въглероден диоксид бъдат спазени.

При този сценарий потреблението на петрол ще намалява с 0,4% годишно и към 2040 година ще бъде около 78 млн. барела на ден. Това е с 25% под сегашните нива - 98 млн. барела на ден, каквито са данните на щатската Администрация за енергийна информация, допълва Ройтерс.

В компанията очакват, че търсенето на зелена енергия ще расте и прогнозата е, че при пълно изпълнение на екологичните цели търсенето на енергията от възобновяеми енергийни източници ще се повишава с 4,5% годишно до 2040 година.

Изчисленията на петролната компания са част от доклада, разработен след като акционерите на Exxon одобриха резолюция за опазването на околната среда. Тогава ръководството реши да анализира до какви ефекти ще доведат тези регулации.

Ройтерс напомня, че американският президент Доналд Тръмп е извадил САЩ от споразумението за климата, подписано в Париж. Това донякъде поставя под въпрос дали предвидените регулации ще бъдат изпълнени изцяло.

В своя анализ от Exxon обаче не дават отговор на въпроса как намаляването на емисиите въглероден диоксид ще повлияе на техния бизнес. Това е информация, която много от акционерите в компанията очакват от дълго време.

В отделен доклад Exxon публикуваха противоречива на тази информация, че ръстът на населението ще повиши търсенето на петрол с 20% до 2040 година. В него обаче не се взима предвид екологичното законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:34 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още