fallback

САЩ ще продадат ракети на Финландия за над 700 млн. долара

За първи път скандинавската страна купува такива ракети, които без проблем ще интегрира в отбранителните си способности, посочи Държавният департамент

08:59 | 06.02.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Съединените щати одобриха продажбата на 200 нападателни и отбранителни ракети на Финландия, която не е член на НАТО и граничи с Русия, предаде Франс прес, като цитира Държавния департамент.

Ракетите, на стойност над 700 млн. долара, са земя-вода Harpoon, предназначени за разполагане на финландски бойни кораби или за противоракетна отбрана на брега, и ракети Sparrow, предназначени за бойните кораби от ново поколение, които Финландия ще придобие през 2020 г.

За първи път скандинавската страна купува такива ракети, които без проблем ще интегрира в отбранителните си способности, посочи Държавният департамент. 

Продажбата на ракетите на Финландия - страната от Европейския съюз, която има най-дълга граница с Русия, става в момент, когато отношенията между Москва и Запада са в най-ниската точка след Студената война.

Литва обвини вчера Русия, че е разположила в анклава Калининград ракети, способни да носят ядрени заряди, предаде АР.

Литовската президентка Далия Грибаускайте каза пред журналисти, че "ракети Iskaneder се разполагат за постоянно в Калининград, докато ние разговаряме". Тя заяви, че тези ракети са заплаха не само за Литва, но и за половината страни в Европа. Заместник-генералният секретар на НАТО Роуз Готемолър, която заедно с Грибаускайте посети войските на НАТО в литовския град Рукла, каза, че ако съобщеното от президентката е вярно, "това е много сериозен проблем, добавя АР.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:37 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още