fallback

Бил Гейтс: Би трябвало да плащам повече пари в хазната

Американският милиардер разкритикува данъчната реформа на Доналд Тръмп

21:40 | 19.02.18 г. 6

Американският милиардер Бил Гейтс е на мнение, че той, също като всички други заможни данъкоплатци в САЩ, би трябвало да внася повече пари в хазната и определи данъчната реформа на Доналд Тръмп като "регресивна", предаде AFP.

Би трябвало да плащам повече данъци", заяви Гейтс в ефира на CNN. "Внесъл съм над 10 млрд.долара данъци, което е повече от всеки друг, но правителството би трябвало да изисква от хората в моето положение да плащат много по-високи данъци", допълни Гейтс.

Вторият по богатство в света след основателя на Amazon Джеф Безос, основателят на Microsoft има състояние от над 90 млрд. долара, от които голяма част той е насочил към благотворителни каузи и най-вече медицински изследвания.

Гейтс не спести критиките си към данъчната реформа на Тръмп, приета в края на декември от Конгреса на САЩ, където републиканците имат мнозинство, и даваща големи облекчения на компаниите.

Ставката на корпоративното облагане бе намалена от 35 на сто на 21 на сто и многонационалните компании временно могат да върнат в САЩ печалбите си, постигнати в чужбина, при лихви от 8 до 15,5 на сто. Преди реформата тези печалби не се облагаха от американската хазна и оставаха "паркирани" в чужбина, а при връщането си в САЩ се облагаха с данък от 35 на сто.

"Това не е прогресивен данъчен закон. Това е регресивен данъчен закон", посочи Гейтс. Аргументът ми е, че предимствата са само за супербогатите, противно на твърденията на републиканците, според които тази реформа цели да облагодетелства работещите и средната класа.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:35 | 06.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още