fallback

Тръмп подкара поредното влакче на ужасите в Белия дом

Изказването на президента за налагане на високи мита силно напомня на хаотичните първи месеци на мандата му

10:51 | 02.03.18 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Това беше един от онези непредсказуеми дни на Доналд Тръмп, за които след няколкото тихи месеца в Белия дом имат пет имена: понеделник, вторник, сряда, четвъртък, петък.

Дори и най-близките му сътрудници не са знаели в четвъртък сутринта каква позиция ще заеме американският президент по отношение на темата за митата, съобщават американските медии.

В сряда вечерта Washington Post съобщи, че ще бъдат обнародвани мита за внос на стомана и алуминий. Вечерните новини изненадаха голяма част от служителите на Тръмп, дори и тези, на които той обикновено се доверява.

Няколко часа по-рано Гари Коън, председател на Националния икономически съвет, е заплашил в разговор с началника на кабинета на Тръмп Джон Кели да подаде оставка в случай на решение за подобни мита, пише New York Times. Коън, подобно на външния министър Рекс Тилерсън, ръководителя на Пентагона Джеймс Матис и финансовия министър Стивън Мнучин са считани за застъпници на свободната търговия.

Министърът на търговията Уилбър Рос и търговският съветник Питър Наваро, от друга страна, настояват за високи мита. 

В четвъртък сутринта Белият дом изпрати сигнали за отслабване на напрежението: бе уредена среща с ръководителите на американските стоманодобивни и алуминиеви гиганти, на която представителите на бранша да обяснят отново своето мнение на Тръмп. Зад кулисите обаче някои от съветниците на Тръмп са се опитвали да разубедят американския президент в последната минута да вземе преждевременно решение.

Напразно. Когато по обяд фотографите влизат в залата за „срещата на върха за митата“, а Тръмп беше запитан за мнението му по темата, той открито заяви: 25% мито за стоманата, 10% за алуминия. „Това, което се случва тук от десетилетия насам, е истинска срамота".

Пазарът на акции се срина, републиканците, които са приятелски настроени към свободната търговия, бяха хванати отново по бели гащи. 24 часа по-рано Тръмп опроверга партийната линия, след като настоява по време на предаване на живо за по-силни препятствия при притежанието на оръжия, като по този начин атакува и републиканците заради близостта им до NRA.

„Не съществува работен протокол за това правителство“, коментира изтощено сенаторът от консерваторите Джон Тун пред Washington Post. „Всеки ден е едно приключение за нас".

Сред политическите кръгове във Вашингтон решението на Тръмп се свързва с принудителната оставка на Роб Портър. Ръководителят на кабинета подаде оставка в началото на февруари, след като стана известно, че две бивши негови жени го обвиняват в домашно насилие.

Портър ръководеше работната група за свободната търговия и бе считан за противник на ограниченията пред нея. Освен това той подкрепяше Кели в усилията му да насочва политическите съветници на американския президент в „правилната насока“. Твърди се, че  влиянието на критиците на свободна търговия Рос и Наваро е спаднало през последните месеци.

Сега, след като Кели отпадна от екипа и е в открита вражда със зетя на Тръмп Джаред Кушнер, и самият Тръмп действа все по-неконтролируемо, като това силно напомня на хаотичните първи месеци на мандата му.

Самият президент засилва това впечатление публично с гневни туитове за ФБР и руското разследване (което нарича "лов на вещици"), правосъдния министър Джеф Сешънс или други въображаеми и реални противници. Гневът, който показва там, често отразява настроението на Тръмп в ежедневието, твърдят негови служители пред медиите.

В отхвърлянето на свободната търговия обаче президентът на САЩ бе последователно верен на себе си – още през осемдесетте години той бе на мнение, че азиатските страни получават нечестни конкурентни предимства пред САЩ.

При други въпроси обаче той показва повече гъвкавост. „Добра (чудесна) среща с NRA в Овалния офис тази вечер", каза той чрез Twitter в четвъртък вечерта. Представителят на организацията Крис Кокс обясни малко по-късно, че президентът на САЩ и неговият заместник Майк Пенс са се изказали срещу по-строгия контрол за оръжията. А малко по-късно Тръмп смени позицията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:28 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още