fallback

САЩ: Връщането на санкциите не означава излизане от ядреното споразумение с Иран

Според финансовия министър Стив Манучин Вашингтон води преговори със своите съюзници и няма да направи „нищо внезапно“

12:50 | 12.04.18 г. 3
Автор - снимка
Създател

Евентуалното решение на американския президент Доналд Тръмп да не поднови облекчаването на санкциите срещу Иран на 12 май – когато трябва официално да обяви решението си, няма да означава задължително, че САЩ напускат ядреното споразумение от 2015 г. Това заяви американският министър на финансите Стив Манучин, цитиран от агенция Ройтерс.

Все още не е ясно какво точно има предвид министърът с коментара си, но изглежда американската администрация смята, че договорът няма задължително да се разпадне, ако Тръмп избере да не удължи облекченията за Техеран.

В рамките на споразумението между Иран и групата „5+1“ (Великобритания, Китай, САЩ, Русия, Франция и Германия) ислямската република се задължава да ограничи ядрената си програма в замяна на облекчаване на санкциите срещу нея. В началото на годината Тръмп постави ултиматум на Великобритания, Франция и Германия, според който страните трябва да се съгласят да „поправят ужасните недостатъци на иранското ядрено споразумение“. В противен случай американският президент ще откаже да удължи облекченията. 

Американските санкции ще влязат отново в сила, ако президентът не издаде документ за отмяната им на 12 май, въпреки че все още не е ясно колко бързо те отново ще влязат в сила.

Според европейски представители коментарите на Тръмп от началото на годината са заплаха за прекратяване на споразумението, като оттогава се водят преговори с американските власти. По време на изслушване в Конгреса Манучин заяви, че администрацията води преговори със своите съюзници и няма да направи „нищо внезапно“.

„Ако президентът реши да не го подписва (документа за отмяната на санкциите – бел. ред.) , това не означава, че ние задължително излизаме от споразумението. Означава, че първичните и вторични санкции ще влязат отново в сила“, заяви той.

Все още не е ясно как ще отговори Иран при евентуалното решение на Тръмп да поднови ограниченията, но Техеран ще има право да оспори изпълнението на американските ангажименти по договора, посочва още Ройтерс.

Според американски ядрени експерти, ако американският президент не отмени санкциите следващия месец, той на практика ще сложи край на сделката с Техеран.  

В същото време обаче дипломати предупреждават, че дори и САЩ да останат в договора, някои западни компании може все пак да напуснат Иран заради заплахите за подновяване на санкциите от Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:28 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още