fallback

Защо Вашингтон отмени срещата с Ким?

За американския президент това безспорно е сериозен удар, но той нямаше друг избор

09:00 | 25.05.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Всичко можеше да е толкова хубаво, поне от гледната точка на Доналд Тръмп. Той и Ким Чен Ун можеха на 12 юни да станат приятели в Сингапур, а Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия. А Тръмп – да получи Нобеловата награда за мир.

Мечтата се пръсна - поне засега. С отмяната на срещата на върха от страна на Тръмп САЩ и режимът в Пхенян се връщат към отношенията си на „изчакване и нападки". Очаква се нов кръг на обвинения и дивата военна реторика. Да, дори военен конфликт в Азия не изглежда невъзможен. Тръмп вече заплаши с насилие след отмяната на срещата, ако Ким скоро не се откаже от своя ядрен арсенал: „Нашите военни са готови".

След временното отпускане на напрежението и истинска севернокорейска дипломатическа офанзива отношенията между Вашингтон и Пхенян бяха значително охладени в продължение на няколко дни. Преди всичко ставаше все по-ясно, че очевидно има напълно различни идеи за това какво всъщност трябва да се постигне в Сингапур, пише германският Der Spiegel.

Американците очакваха „необратимата, доказуема и пълна“ отмяна на ядрената програма на Северна Корея. Въпреки това преговарящите от САЩ не получават никакви сигнали от своите севернокорейски партньори през последните няколко дни, че Ким действително би се съгласил на това. 

В същото време е налице ясно доловимо изостряне на севернокорейската реторика: американският вицепрезидент Майк Пенс е описан като „глупав", а заместник-министърът на външните работи на Северна Корея Чое Сон Хуи дори заплаши Вашингтон с "ядрена конфронтация" в сряда, ако не се стигне до споразумение.

И така - Тръмп стигна до точката на дърпане на аварийната спирачка. Очевидно той не иска да попадне в ситуация, в която да се откаже от основното си искане по време на срещата на върха, а Ким да излезе от нея като големия победител. Освен това вероятно той е осъзнал опасността, че Ким може да го изпревари и самият той да отмени срещата, а после Тръмп да изглежда още по-слаб. Така че той избира по-малкото зло – поне от негова гледна точка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:14 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още