fallback

Тръмп: Справедливата търговия трябва да се нарича глупава търговия

Според американския президент САЩ не могат да оставят техни приятели, не само врагове, да се възползват от тях

10:33 | 11.06.18 г. 49
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският президент Доналд Тръмп отправи серия от критики срещу своите съюзници в НАТО, Европейския съюз, както и срещу канадския премиер Джъстин Трюдо след края на напрегнатата среща на страните от Г-7 в края на миналата седмица.

Тя завърши с по-ранното тръгване на Тръмп, а отказът му да участва в съвместното кмюнике на лидерите разруши крехкия консенсус, който сякаш беше постигнат по-рано.

„Честната търговия сега трябва да бъде наричана глупава търговия, ако не и обратното“, заяви американският държавен глава, който потегли от Канада за Сингапур, където ще се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

 

Fair Trade is now to be called Fool Trade if it is not Reciprocal. According to a Canada release, they make almost 100 Billion Dollars in Trade with U.S. (guess they were bragging and got caught!). Minimum is 17B. Tax Dairy from us at 270%. Then Justin acts hurt when called out!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 11 юни 2018 г.

„Съжалявам, но вече не можем да позволяваме на нашите приятели, или врагове, да се възползват от нас, когато става въпрос за търговия. Трябва да поставим на първо място американския работник“, добави още той.

В комюникето на лидерите на Г-7 се посочва, че те се стремят да намалят ограниченията, свързани и не с митата, както и държавните субсидии.

„Не е справедливо за американския народ! Търговски дефицит от 800 млрд. долара“, написа още Тръмп в понеделник. „Защо аз – като президент на САЩ, трябва да позволявам на страни да продължават да правят огромни излишъци, както правеха в продължение на десетилетия“, посочва още държавният глава.

Възможността Трэмп да се насочва къч още по-протекционистка търговска политика е вероятно да охлади настроенията на финансовите пазари, притеснени от възможността за избухването на търговска война между някои от най-големите световни икономики.

В Twitter държавният глава не пропусна да отправи критика към съюзниците си в НАТО, повтаряйки отново своята позиция, че те не плащат достатъчно за организацията за сметка на Вашингтон.

„САЩ плащат близо всички разходи на НАТО, защитавайки много от същите тези страни, които ни одират в търговията“, допълни той. Лична критика Тръмп отправи към Германия, която – по думите му, плаща 1% от брутния си вътрешен продукт за НАТО докато при САЩ те са 4%.

„Защитаваме Европа (което е нещо хубаво) при голяма финансова загуба и след това несправедливо ни удрят в търговията. Промяната идва!“, категоричен бе президентът.

Критиките не закъсняха и за канадския президент Джъстин Трюдо, домакин на срещата на Г-7, който според Тръмп е „нечестен и слаб“. В момента САЩ, Канада и Мексико се опитват да сключат нова сделка за НАФТА, което за момента е без успех. Канада и Мексико, както и ЕС, бяха страни, които въпреки временното си изключване от митата за алуминий и стомана, от началото на юни също бяха включени в списъка с ограниченията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:48 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още