fallback

Тръмп обяви мита от 25% върху вносни стоки от Китай на стойност 50 млрд. долара

Китай отвърна с мерки със същия мащаб и сила

16:43 | 15.06.18 г. 8

Белият дом обяви мита от 25 процента върху вносни стоки от Китай на стойност 50 милиарда долара, заради "нечестни търговски практики", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Стоките, които подлежат на обмитяване, включват важни технологии, уточни в съобщение днес Белият дом, цитиран от ДПА. 

Търговията между САЩ и Китай "е много нечестна от дълго време". Тази ситуация не може да продължава повече, се посочва още в документа.

Китай заплаши по-рано с ответни мерки, ако САЩ наложат вносните мита. А от Белия дом обясниха, че ще прибегнат до допълнителни мита, ако Китай вземе ответни мерки.

Реакцията не закъсня и бързо след новината от администрацията на САЩ, стана ясно, че Китай ще въведе незабавно мита от същия мащаб и сила.

„Китай няма желание да влиза в търговска война, но няма друг избор, освен силно да се противопостави на това заради недалновидното поведение на САЩ, което ще навреди и на двете страни“, посочва китайското търговското министерство на сайта си. 

От министерството също така заявяват, че всички резултати от предишни търговски преговори вече нямат значение, допълва Ройтерс.

САЩ ще започнат да събират налога от 6 юли, като митата ще се прилагат на два етапа - първо върху съкратен списък от 818 продукта на стойност 34 милиарда долара, а след това и върху втори списък от продукти, които се ползват с предимства от китайската промишлена политика, особено програмата за технологично развитие "Произведено в Китай 2025."

Тази китайска инициатива цели да ускори китайския напредък и да намали разликата в конкурентоспособността със САЩ и другите промишлени сили в ключови технологични сектори като роботиката и полупроводниците.

Службата на постоянния търговски представител на САЩ ще предостави скоро възможност за обществено обсъждане на втория списък. Тя уточни, че ревизираният списък не включва стоки, които се купуват често от американските потребители, като мобилни телефони или телевизори.

В четвъртък китайският министър на външните работи Уан И заяви, че Китай и САЩ са изправени пред избор – сътрудничество и взаимна изгода от една страна и сблъсък и загуби от друга. „Китай избира първото“, заяви дипломатът и допълни, че се надява САЩ да направят същия разумен избор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:31 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още