fallback

След над 100 години в Dow: aкциите на General Electric напускат индекса

През последните години книжата на G.E. се сринаха с 55 на сто, докато целият индекс отчете ръст от 15 на сто

12:11 | 20.06.18 г. 6
Автор - снимка
Създател

General Electric, последният оригинален член на Dow Jones Industrial Average, ще отпадне от индекса на сините чипове идния вторник. Това бележи края на продължилото над 100 години участие на конгломерата в промишления индекс, предаде Ройтерс.

Акциите ще напуснат индекса преди откриването на търговията идния вторник и мястото им ще бъде заето от фармацевтичната верига Walgreens Boots Alliance. General Electric, чиято централа е в Бостън, е сред първоначалните участници в Dow Jones още от 1896 година и е непрекъснато част от индекса от 1907 година.

През последните години обаче компанията се бори с редица проблеми и дейността ѝ силно се сви след финансовата криза преди десетилетие.

Решението е нов удар по концерна, който през последните години изпитва тежка криза. Така например наскоро Джон Л. Фланири, новият главен изпълнителен директор на компанията, предупреди, че звеното за производство на електроенергия не се представя добре. G. Е. намали дивидента си за втори път от Голямата депресия. През януари G.E. изненада инвеститорите си като задели 15 млрд. долара за седем години, за да плати дългове на GE Capital -  подразделението за финансовите услуги на компанията, което се фокусира предимно върху полици за дългосрочно здравно осигуряване.

През последните години книжата на G.E. се сринаха с 55 на сто, докато целият индекс отчете ръст от 15 на сто. Акциите на General Electric поевтиняха с 1,5 на сто след новината, докато котировките на Walgreens скочиха с 2,2 на сто. 

„Ниската цена на акциите на G.E. означава, че тежестта на компанията в индекса е по-малко от половин процентен пункт", каза Дейвид Блицер, председател на комитета по индексите в S.&P. Dow Jones. "Цената на акциите на Walgreens Boots Alliance е по-висока и ще допринесе по-смислено за индекса“, пояснява той.

Този ход обаче има и дълбока икономическа символика. С включването на Walgreens Boots индексът „ще бъде по-представителен за потребителския сектор и здравеопазването в американската икономика", казва Блицер, цитиран от New York Times. Отстраняването на General Electric, което официално ще се случи на 26 юни, отразява една генерална промяна в икономиката на Съединените щати, която се пренасочва от тежката индустрия към услуги като технологиите, финансите и здравеопазването. Мярката също така представлява и крайъгълен камък за General Electric. Това е последният останал оригинален член на индекса, когато той е представен на фондовия пазар през 1896 г. Тогава, само няколко години след създаването на компанията чрез сливане на електрическата компания на Томас Едисон с конкурент, G.E. е съвременният еквивалент на технологична акция, а самият Dow е насочен към развиващите се отрасли от съвремието, например железниците. През следващите повече от 120 години компанията често бе ползвана за синоним на американския капитализъм. А през 90-те години G. Е. често бе най-ценната американска компания по пазарна стойност. Днес в САЩ най-ценните по пазарна капитализация концерни са Alphabet, Amazon, Apple, Facebook и Microsoft. След напускането на G.E. на индекса рекордът за най-дълъг престой в Dow ще принадлежи на Exxon Mobil, чийто  корпоративен предшественик Standard Oil от Ню Джърси се присъединява към Dow през 1928 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още