fallback

Тръмп свива средствата за Агенцията за бежанците на ООН

Служителите по сигурността в ООН изказват опасения, че това може да предизвика размирици в Палестина

12:20 | 02.09.18 г. 9

Администрацията на "Тръмп" съобщи, че въвежда в действие постоянно и постепенно намаляване на средствата, отделяни за Агенцията за бежанците на ООН, пише Marketwatch. 

Служителите по сигурността в ООН изказват опасения, че това може да предизвика размирици в Палестина, но администрацията на Тръмп твърди, че мярката е част от по-широка американска стратегия, съобщава сайтът на Bloomberg TV Bulgaria.

По-рано тази година администрацията на Тръмп замрази голямата част от своята подкрепа за Агенцията за подпомагане и трудова заетост на ООН (UN Relief and Work Agency). Това е агенцията, която подпомага палестинските бежанци. Новото съобщението за намаляване на отпусканите средства означава, че то ще бъде постоянно.

Администрацията иска да окаже натиск върху палестинците в разговорите им с администрацията на Тръмп и да сигнализира недоволството на САЩ от начина, по който организацията работи.

Палестинците, разгневени от подкрепата на администрацията на Тръмп за Израел, отказват да започнат преговори със САЩ.

Миналата седмица САЩ отеглиха финансиране от 200 млн. долара за палестинците и обмислят допълнителни стъпки за оказване на натиск върху палестинските лидери, включително чрез намаляване на броя на палестинците, регистрирани като бежанци чрез UNRWA. Този ход ще има последици за онова, което палестинците твърдят, че е "право на завръщане" в Израел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:26 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още