fallback

САЩ задминаха Русия, превръщайки се в най-голям производител на петрол в света

Позицията на лидер обаче може да е краткосрочна

20:35 | 31.10.18 г. 8

САЩ са задминали Русия през август, измествайки я от позицията на най-голям производител на петрол в света благодарение на най-силния годишен ръст на петролното производство в американската история, предава Bloomberg.

Производството се е увеличило до рекордните 11,346 млн. барела на ден, сочи месечен доклад, публикуван в четвъртък от Администрацията за енергийна информация на САЩ. Русия е добила 11,21 млн. барела на ден през август, показват данните на министерството на петрола.

Щатският добив се е увеличил с 2,1 млн. барела спрямо август 2017 г., което е най-голямото годишно увеличение от 1920 г., откогато започват да се следят данните, посочва АЕИ.

Петролните компании засилиха шистовия добив в Тексас, Колорадо и други щати в отговор на 48-процентовото рали на цените на петрола.

Производството на САЩ от Мексиканския залив е ударило нов рекорд, както и това в Ню Мексико, което е спечелило от сериозния растеж в Пермския басейн.

Лидерството като най-голям производител на петрол в света обаче може да е за кратко. Русия през септември е произвеждала по 11,37 млн. барела на ден, а обемът може да е минал 11,4 млн. барела през октомври.

Саудитска Арабия и Русия се ангажираха да добиват повече петрол, за да компенсират спадовете във Венецуела и да запълнят липсата на доставки от санкциите на САЩ срещу Иран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:11 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още