fallback

Йелън: Фед има повече вина за големия търговски дефицит от Китай

По-високите лихви оказват възходящ тласък на обменния курс на долара и това е част от причината защо страната може да се окаже с по-голям търговски дефицит

21:00 | 13.11.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Увеличаването на лихвите от страна на Федералния резерв в отговор на фискалните стимули кара търговския дефицит на САЩ да нарасне, а не несправедливите китайски търговски практики. Това заяви бившият гуверньор на централната банка Джанет Йелън.

По-високите лихви в САЩ оказват възходящ тласък на обменния курс на долара и това е част от причината защо страната може да се окаже с по-голям търговски дефицит, посочи Йелън във вторник по време на конференция в Пекин, цитирана от Bloomberg. Силният долар има склонността да води до по-голям внос и намален износ, отслабвайки търговския баланс.

Бившата ръководителка на Фед, която бе заменена на поста от избора на президента Доналд Тръмп Джером Пауъл по-рано тази година, заяви още, че американският апетит за чуждестранни стоки също помага за разширяването на търговската пропаст.

„Не виждам несправедливи търговски практики в Китай или другаде по света, що се отнася до това, от което зависи американският търговски дефицит“, каза Йелън. По думите ѝ пропастта в търговията отразява факта, че американците харчат повече, отколкото произвеждат, и се внасят допълнителни стоки и услуги, за да се задоволи това търсене.

Според бившия гуверньор централната банка ще увеличи още три до четири пъти лихвите в рамките на следващата година, за да стабилизира нивото на безработицата, което според нея е под стойностите, които повечето икономики намират за устойчиви. През октомври безработицата в САЩ бе в размер на 3,7%.

„Имахме икономика, която вече оперираше близо до пълната заетост преди въвеждането на последните данъчни съкращения, а допълнителните разходи предизвикаха експанзионистичната фискална политика“, посочи още тя.

Американският търговски дефицит с Китай нарасна до рекордните 33,6 млрд. долара средно за 12-те месеца до септември по данни на министерството на търговията в САЩ. В същото време от началото на годината американският президент въведе няколко кръга на мита върху китайски внос, с което се надява отчасти да повлияе и на свиването на дефицита.

Йелън също така посочи политиката за парични облекчения на Китайската централна банка като фактор, който оказва низходящ натиск върху юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още