fallback

Манучин разговаря с шестте най-големи банки в САЩ в нов опит да успокои пазара

Министърът потвърди, че банките не са имали проблеми и пазарите продължават да функционират както трябва

12:07 | 24.12.18 г. 3
Автор - снимка
Създател

Финансовият министър на САЩ Стивън Манучин е провел телефонни разговори с ръководителите на шестте най-големи банки в страната през изминалите почивни дни. Мярката последва по-значителните загуби на фондовите пазари от последната седмица и частичното спиране на работа на федералното правителство.

За това съобщи самият той в Twitter, цитиран от Bloomberg.

„Изпълнителните директори потвърдиха, че разполагат с предостатъчна ликвидност в наличност за кредитиране на потребителите, бизнес пазарите и всички останали пазарни операции“, заявиха от финансовото министерство в изявление, допълващо туита на Манучин.

По информация на финансовото министерство министърът е разговарял с Браян Мойнихан от Bank of America, Майкъл Корбат от Citi, Дейвид Соломон от Goldman Sachs, Джейми Даймън от JP Morgan Chase, Джеймс Горман от Morgan Stanley и Тим Слоан от Wells Fargo.

Министърът също така потвърди, че банките не са имали проблеми и пазарите продължават да функционират както трябва.

В понеделник Манучин ще проведе разговор с работната група за финансови пазари към президента, съобщава още изявлението. В нея участие взимат представители на Управителния съвет на Федералния резерв, Комисията по ценните книжа и борсите и Комисията за търговия със стокови фючърси.

„Продължаваме да наблюдаваме силен икономически ръст в американската икономика със силна активност от потребителите и бизнеса“, посочи още Манучин в своята позиция.

Говорител на финансовото министерство заяви, че министърът е инициирал индивидуалните разговори с шестимата банкери, тъй като по негово мнение подобен диалог, както и свикването на работната група, е уместно предвид настоящата пазарна волатилност.

Американските индекси отчетоха значителни спадове миналата седмица. Измерителят Dow Jones industrial average отбеляза най-лошото си седмично представяне от октомври 2008 г., понижавайки се с 6,8%. На свой ред широкият показател S&P 500 отписа 7% и вече е със 17,8% под своите рекордни ръстове по-рано през годината. При бенчмарка Nasdaq Composite разликата от върха му през август вече е 22%.

В събота Манучин направи опит на успокои финансовите пазари, че гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл няма да напуска поста си, след като Bloomberg News съобщи в петък, че Тръмп обмисля неговото уволнение.

Новият началник на канцеларията на Доналд Тръмп Мик Мълвани също направи опит да смекчи тревогите на инвеститорите в неделя, посочвайки в интервю пред ABC, че основите на американската икономика са стабилни независимо скорошните трусове на фондовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:49 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още