fallback

Тръмп и Пауъл в битка за доверието на Wall Street

Цените на акциите на капиталовите пазари са се понижили с почти 15% от 3-ти октомври насам

10:50 | 04.01.19 г. 6

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв на САЩ, бе въвлечен в едностранна словесна война, водена от президента на страната Доналд Тръмп, който обвинява именно Фед за спадовете на капиталовите пазари.

И макар Пауъл да няма подобна мощ като тази на президента в социалните медии, той може да се опита да предотврати превръщането на цените на акциите в барометър за успешната работа на централната банка, като напомни на обществеността, че Конгресът е дал на Фед различна служба: стабилни цени и отварянето на възможно най-много работни места в САЩ, пише в свой анализ Bloomberg, цитиран от сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

„Профилът на Тръмп в Twitter е наводнен със съобщения, че американската икономика се движи добре, инфлацията е ниска, както и нивото на безработица“, отбелязwа Сара Биндър, старши сътрудник в Brookings Institution in Washington. Цените на акциите на капиталовите пазари са се понижили с почти 15% от 3-ти октомври насам, а за слабите резултати Тръмп категорично обвинява Фед. На 18 декември той посочи в Twitter, че централните банкери трябва „да усещат пазарите“ и да се въздържат от лихвени увеличения – ден, преди Фед да обяви ново покачване на лихвените проценти. А на 21 декември Bloomberg News съобщи, че Тръмп обмисля да уволни Пауъл. Ръководителят на Фед има шанса да поеме инициативата в свои ръце с предстоящите си публични появи в Атланта в петък и във Вашингтон на 10 януари. „На раменете на Пауъл сега тежи да излезе и да каже, че Фед взема всичко това предвид и решенията на банката са независими“, коментира Даян Суонк, главен икономист в Grant Thornton LLP в Чикаго. „Няма лесен отговор тук“, добавя тя, защото Фед не може да бъде изцяло отделен от причините за пазарната волатилност. Какви са новите очаквания на инвеститорите за хода на централната банка вижте в продължението на анализа!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:11 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още